Икономика

Едва 8300 лв. влизат в общинската хазна от такси за домашни кучета

Изтича програмата за овладяване популацията на четириногите, приютът е препълнен, а контролът – спорен

 

Едва 8300 лв. е заложила Община Велико Търново като приход от такса за притежание на домашно куче.

20 лв. е сумата, която всеки собсвеник трябва да плати за година, ако иска да притежава домашен любимец във Велико Търново. Даже и за неспециалисти обаче е ясно, че броят на кучетата, които се отглеждат в домашни условия, не отговарят на постъпленията, отчитани от стопаните им.

По 10 лв. трябва да платят собствениците на кучета в Килифарево и Дебелец, а таксата за всички останали населени места е 2 лв. за животно. По традиция обаче много от собствениците не регистрират домашните си любимци, въпреки че таксите са символични.

В същото време изтича четиригодишната Програма за овладяване на популацията на безстопанствените кучета и планът за действие към нея. Тя беше приета през 2020 г. През последните години обаче приютът за бездомни животни край Шемшево е препълнен.

Според Закона за ветеринарномедицинската дейност органите на местната власт осъществяват контрол за регистрация и идентификация на домашните кучета. Също така и контрол върху собствениците им за спазване на тези закони.

При констатирани нарушения кметове и кметски наместници съставят актове за административни нарушения.

Неотдавна кметът на Леденик Антон Кръстев е започнал кореспонденция с Общината във връзка с бездомните кучета и поиска служители на фирмата да идват поне веднъж месечно, като се подписват, че са извършили посещение в селото. Последва отговор от администрацията, в който за проблемите с кучетата по улиците в Леденик беше обвинен именно Антон Кръстев.

„Досега не е извършвана проверка от г-н Антон Кръстев на собственици на кучета компаньони за спазването на нормативни актове и не са налагани санкции. Оказвано е и съдействие от служители на Община Велико Търново, като през 2022 г. посетиха с. Леденик. Същите констатираха, че домашните кучета са по улиците на селото и върху тях не се упражнява надзор и контрол. Г-н Антон Кръстев нападнал словесно общинските служители, като им заявил, че без негово разрешение не могат да посещават селото и да проверяват собствениците на домашни кучета“, е официалната позиция на Общината.

Проблемите с кучетата не са само в Леденик, а във всички населени места, включително във Велико Търново.

И докато местната власт е вменила на селските кметове да контролират собствениците на четириногите, се оказва, че във Велико Търново на практика няма кой да проверява по апартаментите дали стопаните на кучета са ги регистрирали в Общината.

Програма за овладяване на популацията на безстопанствените кучета е разработена на Закона за защита на животните и във връзка с новоприетата Национална програма за овладяване на популацията на безстопанствените кучета на територията на Република България. Главната цел, заложена в програмата, е установяване на контрол върху популацията както на безстопанствените и така и на домашните кучета, като по този начин се цели гарантиране здравето и безопасността на населението, защитата и хуманното отношение към животните. Приоритети, заложени в програмата, са както развиване на чувство за отговорност у хората при отглеждането на кучета, така и контрол върху тяхното отглеждане.

В тази връзка е проведена работна среща с всички кметове на населените места.

На нея им е разяснено какви действия следва да предприемат за изпълнение на Общинската програма за овладяване на популацията на безстопанствените кучета, Закона за ветеринарномедицинската дейност и Закона за защита на животните. Община Велико Търново предлага безплатна кастрация и транспорт на дворни кучета на територията на населените места в общината. За целта е необходимо всеки месец кметът на населеното място да представи в стая 502 на Общината списък на собствениците, които притежават некастрирани дворни кучета и дата, на която специализираната кола на фирма „Пролет-Й. Йорданов“ ще транспортира животните до общинската ветеринарна лечебница. След обработка на кучетата същите се връщат на собствениците и, с издаден ветеринарномедицински паспорт, поставен микрочип и освободени от такса.

Михаил МИХАЛЕВ

Снимка: архив „Борба“

One thought on “Едва 8300 лв. влизат в общинската хазна от такси за домашни кучета

  • На хората не им се ходи по институции да чакат с часове,да ги мотаят!Направете регистрацията на кучета онлайн и ще имате по-голям успех в събираемостта.И разбира се да не е някаква сложнотия , за да ги откаже още от първия ред.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *