Общество

Родолюбци събират средства за ремонт на църквата „Въведение Пресвета Богородица” в Илаков рът

Дарителска кампания за спасяване на църквата „Въведение Пресвета Богородица” в Илаков рът обявиха родолюбиви жители на еленското село

Проблемът е в покрива, който тече отдавна и влагата вече е нанесла щети на стенописите и на вътрешната уредба.

По груби изчисления са нужни между 15 000 и 20 000 лв., като само керемидите ще струват 8 хиляди. Затова пък трудът по ремонта дарява местният майстор Стоян Петков, който ще го извърши заедно с момчетата от бригадата си, научи „Борба” от Христина Колева – праправнучка на протойерей Стоян П. Дюлгеров, инициатор за построяването на църквата.

Някога старата църква „Въведение Пресвета Богородица” представлявала малък неугледен храм, иззидан от неустойчив речен камък. Тогава назначеният за свещеник протойерей Стоян П. Дюлгеров подема инициативата за строеж на нова църква. Изграждането й било възложено на тревненски майстори, строежът продължава 2 – 3 години при доброволното участие на всички селяни. Храмът със същото име бил завършен през 1908 г.

Сега в църквата няма постоянен свещеник, по празници в нея служи буйновският поп.

С благословията на митрополит Григорий е разкрита банкова сметка за дарения, защото сумата е непосилна за местните жители. Кутия за дарения е поставена и в селския магазин.

В китното село на 9 км от Елена живеят постоянно около 70 души, които през лятото се умножават неколкократно. Има 5 къщи за гости, една от които е превърнатото в обект за отдих бивше училище в Хъневци –  махала, която се води към Илаков рът.

Ана РАЙКОВСКА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *