У нас

Около 69% от онкоболните доплащат за своето лечение

Около 69% от пациентите с онкологични заболявания доплащат за своето лечение.

Средната сума за доплатените услуги е 1465 лв., което води до ограничаване на получаваните здравни грижи с 26%. Това показват данните от проучване на инициатива „Индекс на болниците“, представени днес от експерти на пресконференция на тема „Достъпност до онкологични грижи“ в Националния пресклуб на БТА в София.

Проучването е осъществено в периода 21 януари – 7 февруари т.г. сред 417 души, лекували се от онкологични заболявания през последните пет години.

От доплатилите 56% са дали пари за операция на средна стойност от 1732 лв., посочи Юлиана Гальова от „Индекс на болниците“. За изследвания със средна сума от 455 лв. са доплатили 41% от анкетираните, а за медицински изделия и консумативи – 39%. За биопсия със средна стойност от 267 лв. и при медикаментозна терапия от средно 651 лв. са доплатили 25% от анкетираните. Най-малко е доплащането за лъчелечение – при 13%, а средната сума е 365 лева. По време на лечението 55 на сто от анкетираните са направили допълнително доплащане на средна стойност от 897 лв. за специализирани хранителни добавки, медицински изделия и естетически интервенции.

Гальова посочи, че 71% от доплащанията са направени на касата на лечебното заведение. В 9% от случаите е направено плащане на касата на друго лечебно заведение, а в 4% – предаване на парите на ръка.

Най-голям процент от доплатените услуги за операция е изборът на екип – 75,3%. На втора позиция с 57,6% са медицински изделия и консумативи, следвана от болничния престой с 43,5%, каза Гальова. Сред разходите са за здравни грижи от медицинска сестра или санитар – с 8,2 на сто, и за подобрени битови условия в лечебното заведение – с 6,5%. Респондентите от малките населени места посочват транспорта като допълнителен разход – с 0,6%, показват още данните.

онкоболнитеОколо 59 на сто от онкоболните са преминали диагностика, лечение и диспансерно проследяване в едно лечебно заведение, каза социологът Първан Симеонов.

Близо 30% от тях са продължили лечението си във второ заведение, а 9,6% – лечение в три болници. Според проучването 34,3 на сто от пациентите казват, че диагностицирането и лечението са извършени от едно и също медицинско лице. Общо 36,7% от участвалите в допитването пациенти оценяват качеството на лечението на онкологичното си заболяване като много добро, 30% – като добро, а 9,6% – задоволително. Лоша оценка на качеството на своето лечение дават 2,1% от анкетираните.

Разходите за лечение на онкоболните у нас не са покрити на 100% с публични средства чрез Националната здравноосигурителна каса и Министерството на здравеопазването.

По думите им доплащане се налага при диагностични дейности на туморни маркери, имунохистохимия и различни генетични изследвания на тумора, както и при неутвърдени в стандартите на МЗ методи на оперативно лечение.

Поради липсата на строго регламентирани процедури и експертиза за лечение на онкологичните заболявания, на българските пациенти им се налага да доплащат за своето лечение или да търсят помощ в чужбина, подчерта доц. Калев. По думите му онкологията в България се оценява от финансово равнище. Същевремнно в Западна Европа и Северна Америка е експертно-центрирана. Онкологията у нас не може да бъде реформирана отвътре, защото не съществува подобно социално мислене, допълни той.

Според доц. Калев единствено решение за българската онкология е създаване на неправителствена инициатива за лечение.

Тя трябва да бъде подкрепена от държавата, която да осъществява европейските стандарти за съвременната ефективна онкология.

БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *