Водещи новиниОбщество

Премахнали стари къщи в центъра, за да изградят новата сграда на Общината

ДНЕС ЕДВА ЛИ НЯКОЙ МОЖЕ ДА СИ ПРЕДСТАВИ ВЕЛИКО ТЪРНОВО БЕЗ СГРАДАТА НА ОБЩИНА ВЕЛИКО ТЪРНОВО В ЦЕНТЪРА И ТАЗИ НА НЯКОГАШНОТО КИНО „ПОЛТАВА“

Премахнали стари къщи в центъра, за да изградят новата сграда на Общината
Велико Търново през 60-те години, на снимката се виждат старите къщи.

Великотърновци дотолкова са свикнали със сегашните здания, че ако някой реши да ги събори, вероятно ще излязат на протест и ще ги бранят в името на историческата памет.

Неслучайно преустройството на „Полтава“ разбуни духовете в старата столица и попадна в класация за строителен бъг на годината. Но невинаги градската общественост е възразявала срещу различни строежи, особено ако в плана им е залегнало общото благо.

ДО 70-ТЕ ГОДИНИ НА ПРАКТИКА ВЕЛИКО ТЪРНОВО ЗАПАЗВА ОБЛИКА СИ ПОЧТИ НЕПРОМЕНЕН ПРЕЗ ДЕСЕТИЛЕТИЯТА.

С основаването на Общонародния комитет за развитие на града обаче към старата столица „потичат“ милиони левове. Построени са Изложбените зали „Рафаел Михайлов“, новата сграда на Националния военен университет, ДКС „Васил Левски“, паметникът „Асеневци“, крепостните стени и патриаршията на Царевец, панорамните площадки, сграфито паната, създаден е нов облик на Самоводската чаршия и Художествената галерия „Борис Денев“, изгражда се и Интерхотелът.

ВСИЧКО ТОВА СЕ СЛУЧВА ЗА ДВЕ ДЕСЕТИЛЕТИЯ И ИМЕННО ТОГАВА ИДВА РЕД В ЦЕНТЪРА НА ГРАДА ДА БЪДЕ ПОСТРОЕНА НОВА СГРАДА ЗА ГРАДСКИЯ СЪВЕТ.

Мястото е избрано непосредствено до паметника „Майка България“. По това време в близост е Родилният дом, а до него са залепени десетина стари къщи на по 100 години. За изграждането на Общината те са отчуждени в полза на държавата.

Строителството започнало през 1972 г. и продължило до 1977 г. Архитект на сградата е Данаил Кънев от „Главпроект“ – София, а конструктор е Петър Вълчев.

Премахнали стари къщи в центъра, за да изградят новата сграда на Общината
Новата сграда на Общината е завършена през 1977 г.

Техническата дейност се ръководила от Стефан Манев. В продължение на пет години центърът на града се превърнал в строителна площадка. По строежа работят стотици работници. Имало две бригади зидаро-кофражисти, всички момчета по строежа били българи. В сградата са вложени тонове арматура и бетон. Освен това върху нея е изграден и най-дългият еркер във Велико Търново, който е с размери 5 метра.

НОВОТО ЗДАНИЕ БЪРЗО СЕ ВПИСАЛО В ГРАДСКАТА СРЕДА И МЕСТНИТЕ ЖИТЕЛИ СВИКНАЛИ С НЕГО дотолкова, че днес малцина помнят старите къщи в центъра.

Такива били съборени по-късно, за да бъде построен и комплексът „Полтава“.

Интересното е, че тогавашното виждане на обществото било свързано с модернизация и обновление, а в днешно време има завръщане към миналото и носталгия по старите сгради. Снимката в настоящата статия е от 60-те години и наскоро беше публикувана от великотърновеца Деян Димитров. Именно под неговите публикации винаги има вълна от носталгия за стари и вече несъществуващи сгради.

Михаил МИХАЛЕВ

3 thoughts on “Премахнали стари къщи в центъра, за да изградят новата сграда на Общината

  • Омуртаг е казал … „Построеното остава след теб“ !Опитвам се да се сетя за тези 35 г. демокрация има ли нещо построено в града и не се сещам.Няма обществени сгради,няма кина,няма театри,библиотеки,музеи…няма нищо подобно новопостроено от държавата…НИЩО!

    Отговор
  • Помня тази стара улица с красиви търновски къщи. В една от тях живееха Горбанови, учителки по немски език в мъжката гимназия. А сградата на родилния дом, я сляха със сградата на общината. Въпросът е, че незабавно трябва да се направи нещо със сградата на бившия окръжен съвет, на площада на Царевец. Става за музей на Търново, както има музей на София.

    Отговор
  • Във всички градове е така ,и по цял свят е така .

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *