Водещи новиниКултура

Проектът на Христо Гелов „Високо” е победител в първия етап на конкурса за паното „Търновски благодетели”

Идейният проект „Високо“ на Христо Гелов и екипа му от студио XTO е победител в първия етап от конкурса за стенопис декорация „Търновските благодетели“, организиран от Ротари клуб – Велико Търново

Проектът на Христо Гелов „Високо” е победител в първия етап на конкурса за паното „Търновски благодетели”
„Високо“ на Христо Гелов

Целта на заданието е да бъде увековечена паметта на видни търновци – големи дарители и благодетели на духовната и историческа столица на България, чрез стенопис на фасада на сграда в центъра на града. Ротари клуб организира конкурса като част от събитията за отбелязване на своята 85-годишнина. Професионалното жури класира проекта на Христо Гелов категорично на първо място. 82 от 84 възможни точки съгласно четири критерия за оценяване, определени в заданието на конкурса.

Проектът „Високо” безапелационно спечели и вота на гражданите в организираното онлайн гласуване в страницата на Ротари клуб – Велико Търново.

Той събра над 1000 гласа и множество одобрителни коментари, голяма част от които са на специалисти във визуалните изкуства. Съгласно условията на конкурса проект „Високо“ получава едновременно две награди – на журито и наградата „Вот на публиката“. На второ място комисията класира идейния проект на дуото Пейно Пейнов и Теодор Лихо с 56 точки.

Това ще бъдат двата идейни проекта, които преминават в етап II на конкурса. Предстои да бъдат проведени срещи с авторите за цялостно идейно прецизиране на проекта в пространството и обсъждане на технически параметри, срок и стойност за изпълнение на предложенията им.

Победителят и бъдещ изпълнител на проекта ще бъде обявен на 15 май 2024 г. След това ще стартира процедура по съгласуване с Община В. Търново, НИНКН и Министерството на културата.

БЪЛГАРСКИЯТ ХУДОЖНИК ХРИСТО ГЕЛОВ ОТ ГОДИНИ СЕ РЕАЛИЗИРА КАТО ТВОРЕЦ ИЗВЪН ПРЕДЕЛИТЕ НА РОДИНАТА НИ.

ПЪРВОНАЧАЛНО В КАНАДА, ПОСЛЕ В ИСПАНИЯ. Учил е две години във Факултета по изобразителни изкуства във ВТУ във Велико Търново, след което в Националната художествена академия – София, специалност „Стенопис”. Завършил е графични технологии в университета „Комплутенсе“ в Мадрид. Той доби международна известност, след като изрисува в ярки цветове 18 пешеходни пътеки в град Торелодонес, провинция Мадрид, и така даде нов поглед върху скучната градска среда. Авторът нарече артистичната интервенция с метафоричното име „Мост между два бряга“, а снимки с неговите пъстри „зебри” обиколиха световните медии.

Гелов има над 30-годишен професионален опит в сферата на аудиовизуалната индустрия и мултимедийния дизайн, занимава се с визуална и медийна комуникация, а през последните години се реализира активно в различни артинициативи.

Христо Гелов се връща винаги с радост в родния си град, където също има реализирани проекти.

Проектът, класиран на второ място, дело на Пейно Пейнов и Теодор Лихо.

През май 2016 г. той пpeoбpaзи c мапинг фacaдaтa нa Излoжбeни зaли “Рaфaeл Михaйлoв” във Вeликo Tъpнoвo.

Художникът, наричан в международните артсреди новият Кристо, е син на големия монументалист и преподавател във Факултета по изобразително изкуство Никола Гелов. Той е автор на едно от емблематичните сграфито пана на площад „Велчова завера”.

Организаторите на конкурса „Търновските благодетели” от Ротари клуб – Велико Търново, посочват, че ако поради обективни причини не могат да бъдат реализирани проектите на победителите в конкурса, със съдействието на компетентното жури ще бъдат разгледани следващите проекти по реда на тяхното класиране. Ще бъдат й проучени възможностите за осъществяването на един от тях.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *