Водещи новиниЗдраве

Д-р Красимир Кръстев, доайен в стоматологията във В. Търново: „Състоянието на устната кухина подсказва за скрити болести“

НА 11 АПРИЛ БЪЛГАРСКИТЕ СТОМАТОЛОЗИ ОТБЕЛЯЗВАТ СВОЯ ПРОФЕСИОНАЛЕН ПРАЗНИК.

Денталните лекари имат незаменимо място в системата на здравеопазването и често със своите компетенции допринасят за профилактиката на общото състояние на пациентите.

По думите на д-р Красимир Кръстев стоматолозите могат да установят наличие на скрити заболявания в организма при стандартен контролен преглед.

Състоянието на зъбите, лигавицата, езика, венците и др. „говорят“ за потенциални диагнози, които, хванати в ранен стадий, биват много по-успешно лекувани.

Д-р Красимир Кръстев е сред най-известните дентални лекари в старата столица. Медикът има близо 40 години трудов стаж и стотици доволни пациенти. Родом е от Враца, където пораснал в семейството на учители. Следвал в Медицинска академия – София, където срещнал съпругата си – д-р Олга Кръстева. Още като студенти вдигнали сватба и в четвърти курс делили стая в общежитието.

Красимир Кръстев

„Попаднах на страхотни професори и асистенти. Беше щастие да черпя знания от такива преподаватели, но и голяма отговорност да оправдая името на тези, които са ме учили. Започнах да работя с пациенти още в трети курс. Имах няколко летни практики, бил съм на такива във Враца, Мездра и София и на държавен стаж в Русе“, сподели д-р Кръстев.

След дипломирането със съпругата му получили няколко предложения за работа в страната. Техни колеги, които са родом от Велико Търново, ги информирали, че има свободни места за стоматолози в Елена, и двамата дошли по разпределение в балканското градче.

Установяването обаче било приключение, защото по онова време се радвали на първородна рожба. Дошли с 4-месечния си син и трябвало да съчетават препитанието с родителството. Скоро след това д-р Кръстев започнал паралелно да работи и в НВУ „Васил Левски“. Всеки ден пътувал до Велико Търново, за да лекува зъбите на курсантите. След известно време със съпругата му взели кабинет под наем в старата столица и това била една от първите частни дентални практики в града. Помещението се намирало на ул. „Филип Тотю“ и там двамата обгрижвали пациенти 10 години. От 2000 година до настоящия момент практикуват в друго помещение, което закупили.

Споделя, че като млад стоматолог се е сблъсквал с всякакви чудати случаи, но винаги ще помни как се наложило да извади на лежащо болен пациент долен зъб с инструменти за отстраняване на горен зъб.

„Беше лято и двама мъже от отдалечени търговищки села дойдоха, за да търсят помощ за баща си. Взеха ме с едно счупено жигули и тръгнахме към дома им. Пътувахме много и стигнахме до отдалечена махала на върха на Балкана. Човекът се оказа над 80-годишен, след прекаран инсулт, диабетик. Не можеше да говори и стоеше само в легнало положение. След като го прегледах, установих, че са касае за долен, а не за горен зъб, както първоначално ме бяха уведомили близките. Наложи се да се справя с инструментите, които носех. Да, но започна да тече кръв, която нямаше спиране. Целият пакет с марли свърши. Помолих жените в къщата да ми дадат чаршаф, който да дезинфекцираме с вряла вода и ютия, да нарежем и с парчетата плат да спра кръвотечението. Отне ми два часа“, разказа той.

По думите му е много важно стоматологът да влезе в проблема на пациента, да разбере неговите оплаквания, да му помогне, а не да работи по шаблон.

Убеден е, че добрият дентален лекар трябва психологически да предразположи човека и да обясни разбираемо какво лечение е необходимо. Не бива да се спестява и уточнението колко ще струва терапията.

Д-р Красимир Кръстев сподели, че за изминалите 40 години денталната медицина се е променила в много направления.

Утвърдени методи останали в миналото, навлезли нови материали, системи и постулати, а оборудването претърпяло революция. Въпреки че човешкото тяло анатомично няма как да се измени, сега отражения дават нови вредни навици върху оралното здраве.

Специалистът е категоричен, че нивото на дентална помощ у нас е на европейско ниво, за разлика от заплащането. Неслучайно и за президент на Световната стоматологична организация е избран българин – д-р Николай Шарков, посочва д-р Кръстев.

„Все още на стоматолозите гледат като на печалбари, но всъщност цените на нашите услуги са много по-ниски в сравнение с другите страни от ЕС. Консумативите и оборудването са много скъпи.

Стоматологията не е посветена само на зъбите. Ние учим анатомия, физиология, патоанатомия и т.н., тоест всичко, което и хуманните лекари усвояват. Наскоро имах спор по медицински казус с мой приятел лекар. Аз се оказах прав. Той беше изненадан откъде знам. Просто аз съм учил и медицина, и стоматология – това са 56 изпита плюс редица допълнителни квалификации“, коментира той.

Според наблюденията на д-р Красимир Кръстев интелигентните хора не неглижират оралното си здраве и при първи симптоми посещават дентален лекар.

Прави му впечатление, че мъжете са по-страхливи от жените по отношение на зъболечението. Съветът му е хората да не подценяват хигиената в устната кухина и да не пропускат профилактиката при денталния лекар.

Галина ГЕОРГИЕВА

Снимки: авторката


Час при доктора

„Час при доктора“ е рубрика на „Борба“, в която ви срещаме със специалисти от различни области на медицината. В тематичната страница ще научавате както регионални, така и световни здравни новини, тенденции в здравеопазването и технологиите, съвети за здраве и профилактика и мн. др. Имате възможност да задавате конкретни въпроси, които ще бъдат отправени към медици от съответната област, и техните отговори ще бъдат публикувани. Запитвания, предложения и идеи може да изпращате на имейл georgieva.1991@gmail.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *