Горна ОряховицаСпорт

Европейско злато и бронз за Спортен клуб по ММА „Джамбазов” от първенството в Белград

Златен и два бронзови медала спечелиха състезатели на Спортен клуб по ММА „Джамбазов” от Европейското първенство в Белград.

Шампионатът на Стария континент по смесени бойни изкуства бе за всички възрасти и се проведе от 30 март до 7 април в сръбската столица. Българският национален отбор включваше 23 състезатели, като четирима от тях са от горнооряховския клуб, който е сред най-силните в страната.

В битките за европейските медали се включиха: Лазар Рачков, Мартин Матев, Петър Недков и Ангел Янков.

Само контузията на последния попречи и на четиримата бойци на „Джамбазов” да завоюват медали. До най-високото стъпало на почетната стълбичка стигна Лазар Рачков в категория до 52 кг при момчетата до 14 години. Той стигна до европейската титла след четири победи в конкуренцията на 11 съперници, показвайки високо спортно майсторство, силен дух и стремеж за победа.

Джамбазов

Лазар реализира първата си победа чрез успешно изпълнение на ключ на ръката срещу състезател от Холандия. Втората среща беше изключително трудна и оспорвана срещу представител на Украйна, но съдиите решиха, че Рачков е по-добрият и отсъдиха срещата в негова полза. Третата победа на състезателя на „Джамбазов” бе служебна поради контузия на опонента му. На финала Лазар се изправи срещу състезател от Ирландия, когото също успя да победи с убедителна разлика и съдиите бяха единодушни за успеха на българския състезател.

Мартин Матев стигна до бронза в категория до 44 кг при кадети до 16 г., където се конкурираха 7 състезатели.

Той успя да реализира 2 победи и 1 загуба в своята група. Първата победа за Мартин бе чрез съдийско решение срещу състезател от Грузия. Втората среща бе служебно отсъдена в полза на Мартин срещу състезател от Германия. Загубата за Мартин бе определена от съдиите след изтощителна среща със състезател от Армения и така той остана на 3-тото място.

Третия бронз за България и „Джамбазов” извоюва Петър Недков в категория до 65.8 кг при младежите до 21 години. В категорията бяха 12 състезатели.

Жребият определи на Петър да почива в първия ден от състезанието. Във втория състезателен ден той успя да завоюва победа чрез единодушно съдийско решение срещу Нарек Мурадян от Армения. Състезателят от Армения беше много добре подготвен, но боецът от Спортен клуб по ММА „Джамбазов” показа силен дух, стремеж за победа и много високо ниво на устойчивост.

На следващия ден Петър влезе в клетката срещу Матео Талемонти от Италия в полуфинална среща. Битката беше изключително динамична и равностойна. Съдиите отсъдиха победата да бъде в полза на състезателя от Италия. Така Петър остана на третото място.

Четвъртият състезател на „Джамбазов” Ангел Янков се класира на 8-о място в категория до 70.3 кг при младежите до 21 години сред общо 13 състезатели.

Ангел започна с успех срещу състезател от Финландия при единодушно съдийско решение.

Втората среща на българина беше срещу състезател от Сърбия и започна с надмощие на Ангел. Във втория рунд обаче той нарани коляното си и се обади стара контузия, която позволи на съперника му да вземе победата в мача.

Успехът е заслуга на президента на клуба Росен Йорданов, съумял да възроди бойния спорт в Горна Оряховица. Също така и на треньорите Георги Недков, Даниел Илиев и Мирослав Няголов, които направиха добра и ефективна подготовка на своите състезатели.

Също така трябва да благодарим на Българска Федерация по ММА (Bulgarian MМА Federation) за дадената възможност за развитие на нашите състезатели чрез гласуваното доверие и включването в националния отбор на България, коментират от СК по ММА „Джамбазов”.

Клубът продължава своята подготовка за предстоящото Републиканското първенство по граплинг, което ще се проведе на 27 април в София. А през септември тази година клубът е домакин на Републиканското първенство по ММА в Горна Оряховица.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *