КултураПавликени

Снимат филм за малко известни културно-исторически обекти в Павликенско

В община Павликени снимат филм, посветен на малко популярни културно-исторически обекти.

Той е документален и носи заглавието на самия проект „Непознатото културно-историческо наследство на Павликенския край“. Проектът е на Народно читалище „Съединение-Михалци-1870“ по договор от 22 ноември 2023 г., сключен с Национален фонд „Култура“. Стойността му е 14 425 лв. Сред партньорите на проекта са Историческият музей – Дряново, и Музеят на Възраждането „Иларион Макариополски“ в Елена. Това съобщи Диана Митева, музеолог и ръководител на проекта.

Обектите, които са включени в заданието, са църковни храмове и действащи музейни експозиции от селата Вишовград, Дъскот, Михалци, Караисен и Горна Липница.

Информация ще има и за местностите, където са се сражавали четите на Филип Тотю и на Хаджи Димитър и Стефан Караджа. Заради вътрешното си скривалище специално внимание ще бъде обърнато на църквата „Успение на Пресветая Богородица“ в с. Михалци, която е недвижима културна ценност с категория национално значение.

„Интересът към проекта е голям. Над 50 деца от СУ „Бачо Киро“ и ОУ „Свети Климент Охридски“ в Павликени и ОУ „Филип Тотю“ с. Върбовка ще присъстват в кадрите на филма.

В дейностите е предвидено провеждането на фото- и видеоработилници на закрито и открито. Фотоработилницата се ръководи от фотографа на Исторически музей – Дряново, Венцислав Симеонов. Той ще заснеме също кадрите за мобилна изложба от 30 табла, която ще гостува в различни музейни институции в България и чужбина, разкривайки красотата на непознатото павликенско културно-историческо наследство“, обясни още Диана Митева.

Видеоработилницата ще се проведе от режисьора и оператора на филма Румен Василев, снимал българската продукция „Чума“, излязла наскоро по кината. Сценаристи на лентата са Диана Митева и Евгения Александрова.

„Снимачният процес ще продължи до края на юни. Филмът ще е с времетраене 50 минути и ще бъде излъчен в градовете Павликени, Дряново, Елена, Велико Търново, като се водят преговори и с Българската национална телевизия“, допълни Диана Митева.

В първия снимачен ден беседата за историята на местната антична археология и интересни данни за устройството и функционирането на Римския обелиск – Лесичери, са представени пред учениците от директора на Регионалния исторически музей – Велико Търново, д-р Иван Църов. Музеологът Диана Митева пък запознала децата с Общоисторическа колекция – Дъскот, и църковен храм „Иван Рилски“ в село Дъскот, който е недвижима културна ценност с категория местно значение.

културно-исторически обекти„Във филма ще се изявят и други лица като кметът на Община Павликени инж. Емануил Манолов. Предвидено е за отделните културно-исторически обекти да говорят на място специалистите, отговарящи за тях“, коментира Митева.

„Децата разглеждаха в захлас възстановка на лечебница от 30-те години на миналия век, която разказва за д-р Мара Малеева и съвместния й живот с държавния глава през тоталитаризма Тодор Живков. В музейната сбирка в Дъскот са изложени медицински инструменти и пособия, които заснехме.

Направени бяха снимки и на музейна сбирка, посветена на свещеника Петър Драганов, който е живял в Дъскот, който още 21-годишен е бил в четата на Поп Харитон и се е сражавал в Дряновския манастир. След това Петър Драганов става опълченец и воюва с поробителите на връх Шипка. Той е абсолютен герой.

По-късно е свещеник в Дъскот, а гробът му е до местната църква. След църквата участниците в проекта посетиха къщата му. Наследниците на Петър Драганов разказаха, че всяка стая е била с две врати – от едната се влиза, а от другата се излиза, с цел, ако бъде преследван, да може лесно да избяга“, сподели Венцислав Симеонов.

Майсторът на обектива осъществява фотографското обучение на учениците.

Той поясни, че по проекта е предвиден професионален фотоапарат, с който децата ще имат възможност да правят снимки на знакови обекти.

Изключително емоционална се оказала интересна идея на Венцислав Симеонов след лекцията на д-р Иван Църов за култовия обект Марков камък, който е от II век, или на 1800 години.

културно-исторически обекти

„Накарах децата да протегнат ръце, избрах специална позиция, от която да снимам, и се получи наистина красив и въздействащ кадър. На снимката изглежда сякаш детските ръчици докосват хилядолетната история“, казва още Венцислав Симеонов.

културно-исторически обекти

Веселина АНГЕЛОВА

Снимки Венцислав СИМЕОНОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *