Горещи новиниОбщество

Водно огледало с атракциони ще привлича посетители от цялата област

Влагат над 1 млн. лв. за възстановяването му на няколко етапа

Над амбициозен проект работи ръководството на Община Павликени, а именно възраждането на водното огледало в близост до зоопарка в града. Той е разделен на три етапа, а в момента се търсят варианти за финансиране.

При неговата реализация атракционът ще привлича посетители от цялата област, както се случва и със зоокътът, който през последните години се превърна в любимо място за семействата в почивните дни.

Изкуственото езеро съществува от 70-те години на миналия век. Съоръжението в момента е в лошо състояние, има пропадане на основата, а в резултат на слягания на земната основа са настъпили деформации в конструктивните елементи. Там е имало водни колела до края на 80-те години.

За първия етап от възстановяването вече има подписан договор и осигурено финансиране.

Средствата са по договор между Община Павликени, Държавен фонд “Земеделие” и МИГ „Павликени – Полски Тръмбеш“ за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по “Програма за развитие на селските райони” 2014-2020 г. Този етап включва именно възстановяване на водното огледало и ремонт на пешеходния мост над него.

След завършване на първия етап обектът все още няма да може да се използва, но се е отворила възможност за финансиране на втория етап, сподели кметът на Павликени инж. Емануил Манолов. По Закона за държавния бюджет за 2024 г. общините са разделени на категории и имат лимити за инфраструктурни проекти. Павликени попада в категория с лимит от 15 млн. лв. за три години.

„Подредили сме си проектите, за да ги заявим. Научихме с голяма радост, че при проектите, свързани с водни цикли и водопроводи, ДДС-то не влиза в този лимит и е възстановимо.

С радост отчитаме, че с 1,1 млн. лв. можем да добавим нови проекти. Актуализираме цената на етап две и вероятно ще го добавим към този списък“, обясни инж. Манолов.

След изпълнението на етап 2 зоната ще е завършена и ще бъде проведен търг за поставяне на къщичка и експлоатиране на обекта. Има предвидено изграждане на тоалетна, кът за отдих и детска площадка за безопасност на движението. Идеята е за следващото лято да има наемател, който да пусне и водни колелета.

Около декар е площта на изкуственото езеро, което спокойно може да побере няколко плавателни съда.

Дотогава ще бъде решен и въпросът с местата за паркиране, които към момента все още не са обособени. Мостът и самото водно огледало се очаква да бъдат ремонтирани за около 190 000 лв. с ДДС. За втория етап обаче ще бъдат необходими поне 900 000 лв. с ДДС. Някога на водното огледало в Павликени е провеждан и националният шампионат по корабомоделизъм, припомни инж. Манолов.

Михаил МИХАЛЕВ

2 thoughts on “Водно огледало с атракциони ще привлича посетители от цялата област

  • А кога ще има вода в село Недан г-н Манолов ?

    Отговор
  • Бахти за 35 години демокраДция НЕ УСПЯХА ДА РЕМОНТИРАТ построеното през комунизма.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *