Култура

Якоб ван Бейлен показва колекцията си от стари български килими в Париж

Живеещият от 2010 г. във Велико Търново нидерландец Якоб ван Бейлен показва част от богатата си колекция от старинни български килими в галерията на Българския културен институт в Париж.

Изложбата „История в цветове. 350 години българско килимарство“ включва редки екземпляри от различни региони и периоди на над тривековната ни традиция в килимарството. Експозицията може да бъде разгледана от 18 април до 14 юни.

За първи път след повече от век ще бъдат изложени 35 непоказвани досега зад граница старинни автентични килими от Чипровци, Котел и Пирот (българска територия до 1878 г.) от частната колекция на Якоб ван Бейлен. Експозицията се организира точно 124 години след първото и единствено до момента представяне на български килими във Франция, когато от април до ноември 1900 г. изделия от Чипровци и Котел са част от българския павилион на Всемирното изложение в Париж в началото на 20-и век. Тогава фабриката от Котел „Балабанов“ получава сребърен медал от изложението. От 1900 година досега това българско изкуство не е било представяно във Франция.

Якоб ван Бейлен

Проектът включва и издаването на книжен каталог с над 150 непубликувани до момента фотографии и изображения на български килими и орнаменти от тях, както и основни факти около историята, районите на производство в миналото и тяхната специфика.

Ще бъдат публикувани запазени автентични образци от XVIII, XIX и XX век, документиращи майсторството на изработката, използваните качествени багрила и фантастични композиции на българските килими.

Влюбеният в България и килимите великотърновец с нидерландски произход притежава колекция от над 900 автентични старинни български килима от различни региони на страната. Неговата мечта е да създаде Национален музей на българското килимарство, където ценните оригинали, намерени в годините от него, да продължат да бъдат съхранявани и запазени за идните поколения.

„История в цветове. 350 години българско килимарство“ е инициатива на самия колекционер и Десислава Бинева.

Тя е директор на Българския културен институт в Париж, продуцент и организатор на проекта, който цели да популяризира една от най-интересните български живи традиции в чужбина. Проектът предвижда и представяне на част от изложбата в сградата на ЮНЕСКО в Париж през юни и лекция за опазването на традицията на килимарството в съвремието ни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *