У нас

Забраняват улова на риба от 15 април

С цел създаване на оптимални условия за естествено възпроизводство на пролетно-лятно размножаващите се видове риба и в съответствие със Закона за рибарството и аквакултурите (ЗРА), министърът на земеделието и храните, съгласувано с министъра на околната среда и водите, ежегодно със заповед въвежда забрана за улов на риба и други водни организми през периода на тяхното размножаване.

Забраната се въвежда за Черно море, река Дунав и вътрешните водни обекти, съобщиха от Министерство на земеделието и храните.

През настоящата 2024 г. се забранява риболовът на карагьоз (Alosa immaculata) от 1 до 31 май включително в българския участък на река Дунав. Същото важи и за попчета (Gobiidae) от 15 април до 15 май включително във водите на Черно море.

Забраната за риболов на калкан (Scophthalmus maximus) е от 15 април до 15 юни включително. По отношение на калкана през периода се забраняват всякаква риболовна дейност и трансбордиране, задържане на борда, разтоварване и първа продажба.

За всички останали пролетно-лятно размножаващи се видове риба забраните за риболов са в зависимост от надморската височина на водните обекти съгласно периодите, определени в Приложение №1 от ЗРА.

Също така със заповедта се удължава забраната за улов на бяла риба (Sander lucioperca), щука (Esox lucius) и распер (Aspius aspius) в българския участък на река Дунав до 31 май включително, с цел опазване на популацията на пролетно-лятно размножаващите се шаранови, сомови и други топлолюбиви риби в реката и намаляване на прилова им.

Определени са водоеми, в които любителският риболов е разрешен в периода на забраната. Списък със свободните за риболов водоеми през 2024 г. по области може да откриете в заповедта тук

БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *