ОбществоСвищов

В Свищов започва обработка срещу комарите

Във връзка с борбата срещу комарите, в община Свищов ще започне ларвицидната обработка на зони със застояли води, блатисти местности и временни водни басейни с нетечащи води.

Тя ще се извърши на 13-и и 14 април, събота и неделя, след 9:00 ч. с дрон, съобщиха от общинската администрация.

От там информираха, че при неподходящо време, третирането ще се извърши в следващите дни с благоприятни климатични условия. При благоприятни климатични условия, след 19,00 ч. в събота ще се извърши дезинсекционна обработка – пушилка, в града.

комарите

Основните територии, които ще бъдат третирани, са отводнителни канали Вардим и Свищов, местността Блатото, местността Янково гърло и крайбрежието на река Дунав от лимана на с. Вардим до Атомната електроцентрала „Белене”.

Третирането ще бъде с препарат “ВектоБак 12 АС”. При него няма ограничения за достъп на хора и животни до третираните зони. Безвреден е за бозайници, птици и риби. Не е опасен за полезната ентомофауна и пчелите, допълниха от Общината.

През лятото на миналата година заради непрекъснатите обилни валежи и високите нива на водите популацията на комарите се увеличи. Гражданите изпращаха жалби и настояваха за спешна дезинфекция на бреговете, опасявайки се от зарази.

БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *