Свят

НАСА е помолена да помогне в търсенето на чудовището от Лох Нес

Центърът Лох Нес в Хайлендс, Шотландия, е поискал от НАСА да предостави опита си за ново издирване на легендарното същество.

„Надяваме се, че експертите от американската космическа агенция биха могли да разполагат с усъвършенствана технология за сканиране на езерото – каза Ейми Тод, маркетинг мениджър на центъра „Лох Нес“.

Поредното търсене ще се проведе на 90-годишнината от първото организирано наблюдение на повърхността на Лох Нес.

Това е експедицията на сър Едуард Маунтин, от 30 май до 2 юни.

След тази първа експедиция през 1934 г. в официалния регистър на наблюденията са вписани над 1156 случая на виждане на чудовището от Лох Нес.

Миналата година обновеният център „Лох Нес“ обедини усилия с „Лох Нес Експлорейшън“ – независим и доброволен изследователски екип, за да претърсят за пореден път прочутите води на езерото Лох Нес.

Търсенето бе подпомогнато от хидрофон, който улови силни подводни шумове, а също така бяха регистрирани няколко потенциални виждания на съществото.

„Миналата година привлякохме вниманието на света с едно от най-големите търсения на Неси.

Към нас се присъединиха участници от Америка, Канада, Франция, Италия, Япония и др.“, каза Пол Никсън, главен мениджър на центъра „Лох Нес“.

„Тази година сме твърдо решени да разберем повече за неуловимото чудовище от Лох Нес, тъй като се чуват необясними шумове“, допълва той.

При новото търсене се набират доброволци, които да наблюдават повърхността на езерото и да следят за набраздявания по водната повърхност.

Междувременно експертите се надяват, че НАСА може да предостави специализирано оборудване, което да помогне за откриването на чудовището.

Освен че искаме помощта на начинаещи ловци на чудовища, които да ни помогнат в търсенето, ние искаме и помощта на експерти, добави г-н Никсън.

„Вълнуваме се, че това търсене ще бъде най-мащабното досега.

Търсим ново оборудване, което да ни помогне да разкрием най-големите загадки на езерото“, обобщава той.

Ако искате да се включите, но не можете да стигнете до езерото, ще можете да следите камерите на живо на уебсайта Visit Inverness Loch Ness.

52-годишната Чи Кели е направила снимки на създанието преди половин десетилетие, но навремето не ги е споделила от страх от публично осмиване.

Първите 15 снимки бяха разкрити миналата година, а сега подкастът The Cryptid Factor публикува и анализира всичките 71 кадъра.

Той се надява, че снимките, направени от г-жа Кели, която работи като преводач, ще предизвикат дебати сред разследващите по целия свят.

Снимките са включени във видеоклип и показват обект, който се движи по езерото.

Много изображения на така нареченото чудовище – включително известната снимка, направена през 1934 г. от полковник Робърт Кенет Уилсън – се оказаха фалшификати. Това обаче не спира ни най-малко туристите. Всяка година те се стичат в района с надеждата да видят митичния звяр.

Една от многобройните снимки на чудовището, оказала се впоследствие фалшификат. Снимка: АП, архив

БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *