Здраве

Дентален форум в старата столица ще събира средства за болно момче

СТОМАТОЛОЗИ ОТ ЦЯЛАТА СТРАНА ЩЕ УЧАСТВАТ В СПЕЦИАЛИЗИРАН ФОРУМ ЗА ОРАЛНО ЗДРАВЕ, ЛЕЧЕНИЕ И ПРЕВЕНЦИЯ В БОЛЯРСКИЯ ГРАД.

Събитието ще премине под надслов „Дентална среща Велико Търново“и ще подкрепи благотворителна кауза. В рамките на инициативата ще се събират средства за 17-годишно момче, което се нуждае от чернодробна транспланция.

Мероприятието ще се проведе на 20 април в читалище „Надежда“. Желаещите да присъстват следва да се запишат на телефон: 0886 300 736.

В програмата ще се включат безвъзмездно лектори, които ще представят презентации по различни теми. Това са д-р Божидар Кафелов – „Подготовка за ендодонтско лечение – от диагноза до инструментариум“, д-р Цветелина Дучева – „Профилактика, грижа и ранна превенция на детския кариес. Как да сме максимално ефективни и минимално инвазивни?“, д-р Павел Панов и др.

„Тазгодишната кауза, към която сме насочили вниманието си, е нуждата от помощ за седемнадесетгодишния Иван Стоянов, който страда от автоимунното заболяване склерозиращ холангит. Единственото лечение е чернодробна трансплантация, за която Иван е в дългия списък от чакащи.

За съжаление, в България трансплантация на черен дроб се прави само от мъртъв донор. Статистиката е такава, че има десетина операции годишно, а броят на чакащи е огормен. Семейството търси помощ в съседна Турция, като осъществяват контакт с две болници, където се извършват трансплантации от жив донор. За късмет, такъв може да бъде неговият баща, но разходите по операцията са непосилни за семейството – нужни са 160 000 лева. Тази година Иван е абитуриент, почти не ходи на училище. Надяваме се сумата да бъде събрана, за да може той да се върне към нормалния начин на живот“, обясняват организаторите на денталния форум.

Уточняват, че причината да изберат точно Иван за реципиент на средствата е популяризиране на темата за огромните проблеми и трудности пред донорството в България и да подкрепят момчето в битката му за живот.

Очаква се поне 175 зъболекари да присъстват.

Галина ГЕОРГИЕВА

Снимката е илюстративна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *