Здраве

Как да се подобри работата на ТЕЛК-овете, обсъждаха експерти във В. Търново

КАК ДА СЕ ПОВИШИ КАЧЕСТВОТО НА МЕДИЦИНСКА ЕКСПЕРТИЗА В ТЕЛК-ОВЕТЕ, СТАНА ПОВОД ЗА ДИСКУСИЯ МЕЖДУ ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА РАЗЛИЧНИ ЗДРАВНИ ИНСТИТУЦИИ в старата столица.

Домакин на работната среща бе Регионалната здравна инспекция, като участие взеха ръководителите на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ и МБАЛ „Д-р Димитър Павлович“, председатели и членове на ТЕЛК към двете лечебни заведения, директорът на ТП на НОИ – Велико Търново, и представители на Медицинската комисия към НОИ, лекари и експерти от РЗИ.

По време на събитието бяха обсъдени и набелязани конкретни мерки за подобряване качеството на медицинската експертиза, израз на което е намаляването на броя на обжалваните експертни решения на ТЕЛК.

На срещата бяха представени и дискутирани настъпилите промени в нормативната уредба в областта на медицинската експертиза.

ТЕЛК

Присъстващите на срещата изразиха мнение, че въпреки съпътстващите трудности в работата им ще положат усилия за оптимизация на дейността на ТЕЛК.

След по-малко от седмица изтича срокът, в който държавните и общинските болници, които в момента нямат ТЕЛК, трябва да разкрият такова звено. Според новите правила в комисиите трябва да се включат началниците на клиниките в съответната лечебница и до 3 месеца след подаването на документи пациентът следва да вземе ТЕЛК решението. По този начин ще се сложи край на продължителното чакане за освидетелстване и нуждаещите се ще получават полагащата им се пенсия за намалена трудоспособност и инвалидност в пъти по-бързо.

Галина ГЕОРГИЕВА

 

2 thoughts on “Как да се подобри работата на ТЕЛК-овете, обсъждаха експерти във В. Търново

 • ТЕЛК комисията във Великотърновски град е МНОГО корумпирана, искат само пари.
  Пишат ниски проценти на наистина болни хора, а на фиктивно здрави високи проценти срещу заплащане.
  НАПРАВЕТЕ ревизия на телк решенията и ще стане страшно.

  Отговор
  • Точно така. Публична тайна е че се подава съответната сума заедно с документите на една едра дама и “освидетелстването” стартира

   Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *