Култура

След три политически трилъра журналистът Елена Чамуркова представи четвъртия си роман – любовния „Спасение“

Великотърновската журналистка Елена Чамуркова представи четвъртия си роман „Спасение“ като част от програмата на „Фоайе на книгата с автограф“.

Елена ЧамурковаВ него тя оставя на заден план политическата тематика от предходните си книги и се отдава на вечния мотив за любовта.

Още в началото тя се поклони пред своите читатели и благодари за интереса към нейните книги през годините. Чамуркова посвети представянето на нейния баща, когото загуби преди няколко седмици.

По традиция водещ на събитието беше кореспондентът на БНР и дългогодишна приятелка на авторката Здравка Маслянкова.

„Благодаря за хубавата вечер на трийсетината четящи хора, които ме направиха щастлива, като съпреживяха емоцията около романа „Спасение“.

Главно действащо лице в гостуването ми в прекрасната инициатива „Фоайе на книгата“ беше Здравка Маслянкова, която представи нейните впечатления от книгата по неповторим начин. Благодаря й, че прочете пет откъса, че ги преживя, че са я развълнували, че в един от тях изброи 49 емоционални състояния на главната героиня! Авторът не беше забелязал това!

Благодаря за домакинството на библиотеката, за подаръците, за цветята, за чашите за кафе, подарени от читателка, която е чела и четирите ми романа“, изрази емоциите си Елена Чамуркова.

„Спасение“ е разказ за изгубената, изстрадана и намерена любов, но не само. Любовта спасява телата, душите, живота ни. Това не е класически роман със завръзка, кулминация и развръзка. Сюжетът е около една ненавременна и неразгадана смърт на млад мъж, събитията преди и след нея. В едри щрихи са преплетени две любовни истории през потока на съзнанието на двама мъже и една жена. Времевата рамка е разгъната в периода от късния социализъм до наши дни, каза Здравка Маслянкова.

Елена Чамуркова сподели, че е започнала да пише романа преди 4 години, което го прави най-дълго творената от нея книга до момента. Тя подчерта, че в изданието е включила лични и автобиографични моменти. Писането е било вид разголване, което е приела със страх, но и че героите са по-скоро събирателни.

Авторката каза също, че е било предизвикателство да напише книгата почти без пряка реч, но това не е ощетило повествованието, а напротив, изградила е образите в дълбочина.

Въпреки сериозните драматични моменти в книгата романът не е тъжен. Напротив, книгата е спасение и надежда, каза още Елена Чамуркова.

Читателите и почитателите на нейното творчество й пожелаха и този роман да бъде успешен, както предишните три – „Обществена поръчка“, „Заговорът“ и „Изнудвачът“.

Михаил МИХАЛЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *