Водещи новиниЛясковецОбщество

Бездомните кучета в Лясковец са навсякъде, дълготрайното решение на проблема е приют

Проверка по сигнал на читатели

Силно притеснената Евгения Димитрова от Лясковец поиска съдействие от „Борба“ заради бездомните кучета, които са навсякъде в града и дори са създали глутници

„Безхаберието и безотговорността към безконтролното съществуване, „живуркане“ и движение на всякаква порода кучета в град Лясковец е неприятно и застрашава всеки един от преминаващите по улиците.

Бездомните кучета в Лясковец са навсякъде, дълготрайното решение на проблема е приютИма много „гнезда“ и дори глутници от бездомни кучета, които продължават да се размножават и да заплашват всеки един. Това е така вследствие безхаберието, от една страна, на Общината и от друга страна, от „безнравствените грижи“ на гражданите, които уж проявяват загриженост, като ги хранят. Това е крайно възмутително и много жестоко! Равностойно е на това, че „уж се грижиш като за деца, като за живи същества, а ги оставяш да страдат по улиците. Животните не са виновни, виновни сме ние, хората. Искам да споделя, че аз как като „свободен гражданин“ се движа по улиците, ходя на работа и излизам от вкъщи със страх. Щом сте загрижени, приберете тази невинни същества у вас и се грижете за тях“, пише в писмото си Евгения.

Тя посочва местата където по нейни наблюдения има най-много бездомни кучета:

– на тротоарите при влизане в Горна Оряховица, пред офиса на „Спиди“, пред входовете на магазини, чиито собственици ги хранят.

Голямо събиране на групи и дори глутници има в посока жп гарата. Както и пред цеховете за велпапе и за ремонтни дейности. Димитрова минава всеки ден в този район за работа. Казва, че направо е подложена на стрес и дори й се налагало за 500 метра да вика такси.

„Община Лясковец има сключен договор с фирма, която чипира и кастрира бездомните кучета. При всеки официален сигнал й ги пращаме, а понякога фирмата се самосезира“, коментира кметът Васил Христов.

Това са мерките в средносрочен план.

Дълготрайното решение на проблема е изграждането на приют. Има голяма вероятност да бъде направен съвместно от общините Горна Оряховица и Лясковец.

Дори и след обхождането и проучването на много терени от администрацията в Горна Оряховица и проведеното обществено обсъждане все още не е решено окончателно къде ще се строи той.

Ана РАЙКОВСКА

Снимката е илюстративна

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *