Горещи новиниГорна ОряховицаОбщество

Община Горна Оряховица даде 16 дка земя за удължаване на летищни писти

Развитието на аеропорта обсъждаха депутати, кметове и представители на правителството

Плановете, възможностите и стъпките в развитието на гражданското летище в Горна Оряховица и потенциала му за Велико Търново и цялата област обсъдиха по време на работна среща представители на концесионера, на Министерството на транспорта, народните представители от Великотърновски район проф. д-р Костадин Ангелов и Димитър Николов, областният управител Ивайло Здравков и кметовете на Велико Търново и Горна Оряховица инж. Даниел Панов и Николай Рашков.

Разширяването и удължаването на пистата е конкретен ангажимент, поет от концесионера, по чиято реализация вече се работи.

Това е първата стъпка към привличане както на карго полети, така и на авиокомпании, изпълняващи туристически чартъри. Модернизацията на летището би дала силен тласък на туризма във Велико Търново, на привличането на организирани групи и ще направи целия регион много по-атрактивен за чуждестранни инвеститори. На последната сесия в края на март Общинският съвет в Горна Оряховица взе решение Общината да продаде на Министерство на транспорта и съобщенията общо 16 дка общински земи, гранични на аеропорта. Държавата от своя страна ще предостави терените на концесионера за рехабилитация и удължаване на летищната писта.

летище

Това е заложено още в Генералния план на горнооряховското летище.

В момента там не могат да се извършват търговски полети в смисъла на пътници и товари, а се приемат само частни курсове. Освен удължаване на пистата това, което предстои, и то до края на годината, е да бъде премахната дерогация, която е била наложена през 2008 година.

Предстоят нови работни срещи в разширен формат, на които ще бъдат планирани следващите стъпки за развитие на аерогарата.

One thought on “Община Горна Оряховица даде 16 дка земя за удължаване на летищни писти

  • Приказки за наивници. До скоро се говореше, че нищо не се прави по концесията, търсеше се купувач, сега – още малко евтина държавна или общинска земя за ненаситния вълк. Може там да си доставя боклека от евржпа за новия завод до авликени?? А как в близкото минало от там излитаха пътнически и товарни самолети!
    И ако може, не ми триите коментара!

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *