Водещи новиниКултура

Велико Търново пази спомен за пет велики народни събрания, показаха ги в изложба

Изложба по случай 145 години от провеждането на Учредителното събрание и приемането на Търновската конституция беше открита на таблата пред Факултета по изобразително изкуство

Първи експозицията разгледаха директорът на дирекция „Култура, туризъм и международни дейности“ Нелина Църова и главният експерт „Протокол и връзки с обществеността“ Веселин Нинчев.

Велико Търново пази спомен за пет велики народни събрания, показаха ги в изложба
Доц. Светла Атанасова показва изложбата на Нелина Църова и Веселин Нинчев.

Подробности за историята им разказа доц. Светла Атанасова от Регионалния исторически музей. Тя припомни, че старата българска столица приема като домакин пет велики народни събрания през годините. Традицията във Велико Търново да се събира държавния елит е запазена през десетилетията и в най-новата ни история.

„Във Велико Търново са проведени Първото велико народно събрание, Третото, Четвъртото, Петото и Седмото. Второто се провежда в Свищов, тогава се въвежда режима на пълномощията, заседавало е един ден. И Шестото не се провежда във Велико Търново, то е свикано от Васил Коларов. Те се свикват за промяна на Конституцията, избор на държавен глава или промени в държавните граници. При всички случаи Първото велико народно събрание избира княз Александър Батенберг, а следващите две заседават за избирането на Фердинанд“, разказа за „Борба“ доц. Светла Атанасова.

Тя припомни и последното Велико народно събрание, което се провежда във Велико Търново, и сподели, че една част от участниците тогава продължават и до днес да се включват активно в обществения и политически живот на страната.

Велико Търново пази спомен за пет велики народни събрания, показаха ги в изложба
Таблото показва посрещането на княз Дондуков-Корсаков пред Учредителното събрание.

„В това събрание си дадоха среща най-емблематичните фигури по онова време, които и до днес продължават да са сред най-влиятелните фигури. На последното табло е грамотата, която получихме по случай обявяването на Велико Търново за духовна и историческа столица на България при честването на 140 години от приемането на Търновската конституция“, разказа още доц. Светла Атанасова.

На осем от таблата се представя историята на Учредителното събрание от неговото откриване на 10 февруари 1979 г. От старите фотографии и вестници могат да бъдат видени исторически моменти от този важен за българската държавност ден.

Михаил МИХАЛЕВ

Снимки: авторът

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *