У нас

Поредица от срещи с пазители на българското познание по време на „Семе българско“ в Севлиево

Десетото юбилейно издание на националния фестивал „Семе българско”, което ще се проведе на 27 и 28 април в Севлиево, обещава да е истински благодатно време за споделяне.

Споделяне и размяна на семена от стари родни сортове, споделяне на емоции и преживявания, но и споделяне на нещо още по-ценно – знания.

Специално обособената зона „Познание” ще дава възможност за вдъхновяващи срещи с някои от най-ревностните пазители на българщината.

В първия ден гостите на фестивала имат възможност за среща с изследователя на българската везбена култура Славян Стоянов. Разговорът с него ще опита да повдигне булото на тайнството, което обвива българското везмо. Каква информация е кодирана в нашите народни шевици, каква символика носят, от какво предпазват и за какво благославят, на тези въпроси отговоря Славян Стоянов.

Същия ден, в центъра на зона „Познание” застава верният приятел на фестивала Иван Андонов от „Дар Лимец”.

Разговорът с него е за най-древния вид зърнена култура – лимеца, за неговата сила и енергия, за сакралната роля на хляба в българската обредност.

На 27 април е и срещата с „Пробиотиците и здравето”. Неин водещ ще бъде Младен Мургов, който през последните 20 години, заедно със семейството си,  участва в разработването и производството на пробиотици и функционални храни за профилактика и лечение на заболявания на храносмилателната система, на ендокринната система, уро-отделителната и нервната системи.

Сред темите, които представя зона „Познание” в съботния ден, е и темата ”Селекцията – науката и изкуството за подобряване на културните растения”. За нея ще говори проф. Виолета Божанова – председател на Селскостопанската академия.

Съботният ден дава възможност и за среща с колобъра Спас Мавров.

Той ще гостува в зона „Познание”, за да разговаря с всички, които проявяват интерес към езотеричната медицина, прабългарските мистерии и тайни знания, философията и историята.

В неделния ден предстоят още интересни и любопитни разговори – с Гората.БГ и с Христо Ашламинатора – за мисията да опазим българската природа и за тайните на ашладисването, с Радина Велчева от фондация „Искам бебе” – за вдъхновението да работиш с благотворителна кауза, с Румяна Халачева – за тайните на българските билки и другите сакрални знания, свързани с тях.

Зона „Познание” ви очаква! Ще бъде повече от интересно!

Вход свободен!

 

семе българско

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *