Култура

Вокално студио „Таланти“ с 12 нови отличия от два конкурса

Младите певци от ВС „Таланти“ при НЧ „Искра“ с музикален педагог Венелина Пъневска донесоха в старопрестолния град 12 нови отличия от два конкурса за млади изпълнители от България и чужбина.

Поредните престижни признания младите певци завоюваха, като се отркоиха сред стотици други изпълнители миналия уикенд в Национален конкурс за вокални изпълнители „Като Ваня“ в Димитровград, посветен на голямата и незабравима певица Ваня Костова, и международния конкурс Аbanico, организиран от Music Agency Artvoices, който се проведе в НДК София от 5 до 7 април.

На форума, посветен на един от най-любимите български гласове – този на Ваня Костова, търновските „Таланти“ бяха удостоени с 5 златни, 1 сребърен и 1 бронзов медал и 2 специални награди в „Лигата на победителите“.

Най-голямата награда на спонсора на конкурса – професионален микрофон, сред всички златни медалисти заслужи Рада Георгиева, която спечели участието си на последния, финален кръг в конкурса, където за тази награда се борят само златните медалисти, с двете си първи места в категориите „Джаз“ и „Българска песен“. Наградата за най-харизматичен участник пък спечели Калоян Минчев, който с артистичността и чудесния си глас омая професионалното жури и заслужи освен това признание и златото в категория „Българска песен“ и 3-то място в категория „Мюзикъл“.

С впечатляващото си изпълнение в раздела „С песните на Ваня Костова“ трио „Венера“: Рада Георгиева, Диана Симеонова и Яна Ангелова, отново убедиха журито в способностите си и бяха удостоени с 1-во място в категорията.

Освен отличието, което получиха като трио, Диана и Яна получиха също и индивидуални признания – златен медал в категория „Поп музика“ за Диана и второ място за джаз изпълнението на Яна.

Конкурсът за млади изпълнители „Като Ваня“ се провежда за втора поредна година, като цели освен да събере и поощри млади таланти от цялата страна, да запази спомена за талантливата певица с кадифен глас и сърце и да почете нейните памет и творчество. Професионалното жури, което оценяваше певците, бе в състав Здравко Петров, Деян Неделчев, Ефтим Чакъров и Стела Георгиева

„Участието в конкурс с такъв характер, посветен на изпълнител, който наистина е дал много на българската музика, беше емоционално за децата. Те често се явяват на различни сцени, конкурси и национални и международни форуми, но на този бяха наистина блестящи не само заради добрата си подготовка, а и заради това, че въпреки младостта си осъзнават богатството, което всеки добър изпълнител може да остави след себе си, и това ги вдъхнови още повече“, споделя музикалният им педагог Венелина Пъневска.

Само седмица по-рано децата от ВС „Таланти“ участаваха и в международния конкурс Аbanico, където изпълненията им бяха оценявани от жури, включващо музикални изпълнители, педагози и композитори от 11 държави.

Оттам номинация за гранпри и два златни медала в категориите „Поп“ и „Испанска песен“ получи Калоян Минчев. Рада Георгиева пък отвя конкуренцията и заслужи първото място в категория „Джаз“, както и златото в категория „Вокални формации“, където се представи в дует с Диана Симеонова.

На талантливите певци от ВС „Таланти“ предстоят годишен концерт и още няколко участия в летни фестивали и конкурси.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *