Свят

Един град на Балканите влиза в топ десет на най-добрите европейски градове за 2024 г.

Един град на Балканите влиза в топ десет на най-добрите европейски градове през 2024 г.

София се нарежда на 95-а позиция в списъка.

Турският мегаполис Истанбул заема деветото място в класацията на общо сто европейски градове, съобщава турското електронно издание „Дейли сабах“.

На първо място е поставен Лондон, второто е запазено за Париж, а третата позиция държи Берлин. Столиците на Италия и Испания са поставени на четвърто и пето място в списъка, следват Прага, Барселона, Амстердам, Истанбул и Милано.

Други градове от Балканите в списъка са Атина, която е поставена на 50-о място, Букурещ – на 74-о и Анкара – на 75-о.

Българската столица е класирана на 95-а позиция, следвана от градове като френския Монпелие, испанския Малага и германския Бремен.

„Често пренебрегвана и рядко възхвалявана, столицата на България е готова да се наложи като достъпен, богат на таланти мегаполис. Градът жадува да седне на европейската маса със самочувствие, произтичащо от това, че хилядолетия наред е била кръстопът на търговията“, пише в резюмето на „Резънънс“. Споменават се също седемхилядната история на града и забележителностите му, „обхващащи всички епохи“. Това е и най-достъпната европейска столица в класацията, изтъкват още от компанията.

Балканите

„Резънънс“ отбелязва, че ежегодно анализира повече от 180 европейски града.

Съставя списък на водещите сто от тях, подредени на базата на критерии като благосъстояние, привлекателност и качество на живот.

За целта фирмата използва комбинация от основни статистически данни и качествени оценки и препоръки от местни жители и посетители в цифрови канали като Tripadvisor, Google, Facebook и Instagram.

Световната класация на „Резънънс“ за 2024 г. отново отрежда челните позиции за Лондон и Париж, но тук трети е Ню Йорк, четвърти – Токио, а пети – Сингапур. Следващите места заемат Дубай, Сан Франциско, Барселона, Амстердам и Сеул.

БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *