Общество

Преди 15 години 27 дами възстановяват женското дружество при Съюза на офицерите и сержантите от резерва и запаса

ПРЕДИ 15 ГОДИНИ 27 ДАМИ ВЪЗСТАНОВЯВАТ ЖЕНСКОТО ДРУЖЕСТВО ПРИ СЪЮЗА НА ОФИЦЕРИТЕ И СЕРЖАНТИТЕ ОТ РЕЗЕРВА И ЗАПАСА

Като наследници на женското дружество „Здравец“ те приемат името „Болярка“ и вече десетилетие и половина дамите провеждат своите мероприятия.

Председател е Минка Хинкова, а неин заместник е Веска Величкова. Виолета Димова отговаря за музикалната дейност, както и инж. Радка Тодорова, която се включва в културната дейност на дружеството.

Още през 2009 г. структурата нараства до 41 жени.

В продължение на няколко години, докато съществува ресторантът „Българско воинство”, дружеството провеждаше своите мероприятия там като Бабинден, Баба Марта, 3 март, Коледа, Нова година и рождените дни.

„Участвахме с наши представители на общоградски мероприятия. Разменихме си посещения с женско дружество „Българка” в Стара Загора на 27 юни 2013 г., а те гостуваха на нас на 25 май 2015 г. Посещавали сме колективно няколко музея в град Велико Търново. От 19 януари 2012 г. по предложение на инж. Радка Тодорова сме членове на НЧ „Надежда” – Велико Търново, и до днес продължава обмен на книги и списания“, споделя Минка Хинкова, която представя отчета на дружеството.

През 2014 г. дамите провеждат акция за събиране на запазени дрехи, които предават на Дома за стари хора във Велико Търново и на защитеното жилище в Церова кория.

ПРЕЗ НОЕМВРИ 2012 Г. СЕ СЪЗДАВА И ВОКАЛНА ГРУПА „АРМЕЙСКИ ЗВУЦИ”, В КОЯТО ДАМИТЕ ВЗЕМАТ УЧАСТИЕ И ИМАТ МНОЖЕСТВО ИЗЯВИ.

Всяка година участват в Общинския песенен празник „Засмяна пролет”, където са награждавани многократно.

Много тежко се отразява на женското дружество пандемията от ковид и в момента те са 18.

„Млади и нови членове не се записват, защото няма къде да ги поканим за обща дейност, за споделяне на нови идеи. Възрастта на жените е между 65 и 80 години“, сподели част от проблемите Минка Хинкова.

Но дамите от дружеството са духовити и талантливи, затова тяхната дейност не спира. Наскоро вокалната група „Армейски звуци“ изпълни част от своя репертоар пред монумента „Балванска битка“.

Михаил МИХАЛЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *