Водещи новиниОбщество

Язовир „Йовковци“ е спаднал с 4 метра, наносите му спасяват от обезводняване в следващите 100 години

Предвид сушата язовир „Йовковци“ е спаднал с 3,70 метра

Язовир „Йовковци“ е спаднал с 4 метра, наносите му спасяват от обезводняване в следващите 100 годиниВодоподаването е гарантирано за населението и няма нищо притеснително, увери зам.-управителят на водното дружество инж. Росен Трифонов

Към днешна дата обемът на язовира е 72,620 млн. кубика, което е 79% от целия обем.

Свободният обем е 19 560 000 кубика. Това означава, че дори и да има проливни и продължителни валежи, каквито се очакват, съоръжението може да се поеме водата без аномалии.

Вододайната зона до кулата редовно се почиства от служители на „ВиК Йовковци“ от плаващи корени, дървета и боклуци, оставени от рибарите и от такива, дошли за пикник сред природата.

Язовир „Йовковци“ е спаднал с 4 метра, наносите му спасяват от обезводняване в следващите 100 годиниНаносите са такива, че гарантират водоползването от язовира и живота му за още 100 години, каза още инж. Росен Трифонов.

Те се измерват планово и по утвърдени стандарти от водолази всяка година.

Водата също е с отлично качество.

В същото време в социалните мрежи запалените рибари и тези с грижа за язовира лека-полека започват да се организират за следващото почистване на брега му. А Калин Василев от „Търново рънс“ се включи с идеята освен почистване дотам да се проведе и велопоход, за да се включат повече хора от Велико Търново. Времето е подходящо за акция, защото, видимо по снимки, направени още през март, водите на язовира са се отдръпнали.

Ана РАЙКОВСКА

Сн. Атанас КУШЕВ

2 thoughts on “Язовир „Йовковци“ е спаднал с 4 метра, наносите му спасяват от обезводняване в следващите 100 години

  • Какви глупости пишете бе лентяи??? Кой почиства коритото, НИКОЙ !!! От девет години уведомявам Община Елена да се заеме да почисти чашката на язовира от дървета и корени, НИКОЙ не го интересува какво става с язовира.

    Отговор
  • Безотговорното и некомпетентно изсичане на гори и храсти във водосборните околности на водоема, което продължава десетилетия, доведе до голямо количество ерозийни наноси, преобладаващо в устието на река Веселина. Тази река основно пълни язовира.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *