Водещи новиниОбщество

Адрес: На село. Габровци – кътче, целунато от Бог, в което природата носи душевен мир

Селото се управлява от най-младия кметски наместник в региона – Христо Медникаров, на 35 години

 

ГАБРОВЦИ Е СЕЛО, КОЕТО, ОБРАЗНО КАЗАНО, ИМА САМО ВХОД, ТЪЙ КАТО Е РАЗПОЛОЖЕНО НА ПЪТ БЕЗ ИЗХОД.

Адрес: На село Габровци – кътче, целунато от Бог, в което природата носи душевен мир
Кметският наместник Христо Медникаров.

Намира се на 20 км от Велико Търново, но е скрито в дебрите на дефилето на река Еньовица и сред буйна горска растителност. Географското положение, специфичният релеф и отдалечеността от промишлени предприятия определят района като един от най-екологично чистите в България. Съществуват легенди, според които малкото населено място е възникнало по време на османското иго след установяването на двама животновъди, избягали от безчинствата на поробителите. Друго предание пък гласи, че името на селото идва от наличието на дървото габър в района. Третата версия е, че първите заселници били братя от Габрово.

Днес по постоянен адрес в селото живеят около 50 души. Лятото обаче населението се умножава многократно и от сутрин до вечер кипи глъч и смях. В последните години се наблюдава тенденция коренното население да намалява, а постепенно да се установяват хора, родом от различни краища на страната и дори от чужбина.

Любимо място на всички в Габровци е протежението на река Еньовица, която е приток на Белица.

Районът попада в пределите на защитена зона и включва природния феномен „Скока“. Това е живописен 3-метров праг, през който водите падат в недълбок вир и обливат околните скали.

„Има подмладяване на населението. Млади семейства избират Габровци за свой дом. Причините за това са чистият въздух, спокойствието, тишината и уникалната природа. Повечето хора обаче се водят на постоянен адрес в града, за да могат децата им да учат в конкретни училища“, разказа кметският наместник Христо Медникаров.

Той е на 35 години, а поел управлението на селото още през 2016 г. Това го прави най-младият кметски наместник в община Велико Търново. Медникаров милее за Габровци още от дете, когато дядо му купил имот в малкото населено място. Запленен от красотата на района, започнал да дели времето си между старата столица и Габровци. Докато не се установил напълно в селото. Христо твърди, че никога не е мечтаел да бъде кметски наместник, но така се стекли обстоятелствата. Завършил е две висши образования – „Педагогика на обучението по история и география“ и „Право“, но реално никога не е практикувал тези специалности.

Споделя, че хората в селото се обръщат към него по всевъзможни въпроси.

От проблем с антената на цифровата телевизия до трудности във възпитанието на куче пазач в частен дом, издирване на къщи за продан и какво ли още не…

„Има голямо търсене на имоти, но предлагането е слабо. Необитаемите къщи са с много наследници и това възпрепятства реализирането на сделки. Впечатленията ми от малкото обявени за продажба имоти са, че цените варират от 20 000 лв. за бунгало до 200 000 евро за къща“, разказва Медникаров.

По думите му това, което спира притока на заселници в селото, е липсата на водопровод. Преди 15 години имало проект за подземна ВиК инфраструктура, изградили съвсем малка част от заплануваното, но финансирането било спряно поради редица юридически проблеми. Нужни са 2 млн. лв., за да се постигне дългочаканото водоснабдяване.

„Чакаме водопровод, но едва ли ще се случи скоро. Затова всеки дава пари за изграждане на сондажи с хидрофорни системи за захранване на къщите, но все още има домакинства,

които не могат да си позволят такива суми. Хората се справят с кладенци, кофи, дъждовна вода…“, сподели кметският наместник.

В центъра на селото работи хранителен магазин, в който всеки понеделник, сряда и петък има доставки на хляб.

Търговският обект е зареден с основни хранителни стоки и удовлетворява нуждите на клиентите.

Преди 3 години имало преструктуриране на „Български пощи“ и тогава назначили един служител за всички села около Килифарево, който има ангажимента да носи писмата и пенсиите на хората в Габровци.

От автобусен транспорт пък местните могат да се възползват само вторник и четвъртък. Той е делегиран от Община Велико Търново.

„С колеги кметски наместници бяхме на обмен на опит в Смолян.Такива малки кметства като Габровци на други места у нас ги закриват, а тук Общината продължава да помага. Една от последните значими инициативи на Община Велико Търново е провеждането на безплатни медицински прегледи и измервания на жизнени показатели на възрастното население по селата. Това е много полезна акция и при евентуално влошаване на здравето хората могат да вземат мерки навреме“, обяснява Христо.

Голямата гордост на Габровци е църквата „Св. Димитър“.

Храмът е възстановен изцяло с дарения и впечатлява с уникална визия. Всичко по фасадата е изпипано до последния детайл, а вътрешността на божия дом е изпълнена с майсторски изрисувани икони. В църквата на празници да води литургии идва отец Петър, а през останалото време храмът стои заключен и се охранява от частна фирма.

„Църквата ни е най-красивата в целия Предбалкан. Има и камбанария, като отново със средства от спомоществователи закупихме камбана, защото старата беше открадната.

Правим подобрения покрай храма, а идеята ми е всичко да стане като комплекс с общ хубав двор – кметството, църквата, читалището и детската площадка. Следващата инициатива, която подготвяме, е компютърна стая за децата в селото“, сподели Медникаров.

Габровци се радва на световна популярност благодарение на културния симпозиум „Изкуство в природата“.

Всяко лято в селото пристигат талантливи творци, които създават артинсталации, скулптури и оригинални произведения с послания. Гостите ползват като база за нощувки бившето училище в селото. Организатор на инициативата е сдружение „Дупини“. То включва професори, художници и хора на изкуството, които творят с ум, душа и ръце. Част от създадените в рамките на проявата артинсталации красят селото, а останалите се съхраняват в базата на школото.

Всяка година в Габровци се провежда благотворителен футболен турнир. Таксите за участие отиват за каузи. До момента със средства от инициативата е подпомагано многократно Отделението по педиатрия на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ и е изградена детска площадка в селото.

В Габровци няма пенсионерски клуб, а културният живот се движи от читалището.

То се казва „Балкан Габровци“. Неговата голяма зала е оставена на свободен достъп за местните за провеждането на всякакви събития. Там се отбелязват освен големи празници и много семейни партита по повод кръщенета, сватби, абитуриентски балове и т.н.

В състава на наместничеството влизат също селата Димитровци, Свирци, Шодековци, Горен Еневец, Долен Еневец, Деветаци, Първовци и Бойчеви колиби.

Галина ГЕОРГИЕВА

Снимки: авторката

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *