Горещи новиниОбщество

Членове на Гражданския съвет на ВСС: Възникват сложни противоречия при прилагането на промените в Конституцията

Изнесено заседание на Гражданския съвет към ВСС се проведе в петък във Велико Търново по повод честването на 145 години от приемането на Търновската конституция. В заседанието взеха участие членове на съдийската и прокурорска колегия,административни ръководители на органи на съдебната власт от Апелативен район – Велико Търново, и декана на Юридическия факултет на ВТУ.


Работният форум протече с дискусия по възникналите проблеми при практическото прилагане на приетите през декември 2023 г. промени в Конституцията на Република България, и вероятността от възникване на конституционна криза в управлението на държавата.

„Смятам, че новите текстове в Конституцията успяха да се справят с първото предизвикателство – съставянето на служебния парламент в условия на действащ парламент. Не е предвиден вот на недоверие в народното събрание към служебното правителство, следва да се осъществява парламентарен контрол, не с тази сила, както при избран кабинет от парламента, тъй като служебният кабинет не може да бъде свален, не и с вот на недоверие. Недопустимо е това искане от парламентарните групи за вот на недоверие. Що се отнася до кадрови промени и освобождаване на отделните министри, в Конституцията е записано, че президентът назначава правителство. Могат ли отделните министри да се назначават, смятам, че трябва добре да се чете Конституцията. Имаме такива примери от предходни служебни правителства за освобождаване на отделни министри”, коментира адвокат Емил Георгиев, председател на Обединението на свободните адвокати- част от Гражданския съвет на ВСС.

Светла Дерменджиева, един от съпредседателите на Гражданския съвет на ВСС заяви преди дискусията, че след промените в Конституцията излизат сериозни противоречия при прилагането им на практика, но за конституционна криза все още не може да се говори.
„Нещата са доста сложни и на практика се вижда, че има сериозни противоречия при прилагането на тези промени, те затрудняват прилагането на нормативната уредба. Що се отнася до поискания вот на недоверие, това сериозно би затруднило прилагането дори на тези промени, които са в Конституцията и аз лично не мога да кажа кой е нормативният път, по който да се движат тези процеси”, подчерта Дерменджиева.

Веселина АНГЕЛОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *