Горещи новиниОбщество

Хирургът проф.д-р Свилен Маслянков: Ракът се лекува

Медикът бе първият гост в инициативата “Велико Търново с любов” на председателя на Общинския съвет Венцислав Спирдонов, признателни пациенти събират подписка за удостояването му с приза Почетен гражданин на старата столица

Ракът се лекува! Това обяви в петък пред препълнена зала хирургът проф.д-р Свилен Маслянков, който е спасил хиляди пациенти от най-страшната болест. Той бе първият гост в инициативата „Велико Търново е любов“ по идея на председателя на Великотърновски общински съвет Венцислав Спирдонов.

Под този наслов ще се провеждат срещи-лекции с именити и изтъкнати търновци, които работят и живеят извън общината. Събитията са възможност за интересни и широки дискусии по теми от различни обществени сфери.

 

Да се срещнат с проф.Маслянков на събитието дойдоха негови колеги, специализанти, общественици, благодарни пациенти. На срещата присъстваха кметът на Велико Търново Даниел Панов и областният управител Ивайло Здравков.

Пред аудиторията проф.Маслянков изнесе лекция на тема „Лечението на рака – начин на мислене“.

“Успехът няма да е успех, ако не го споделя с хора, които ми се довериха”, каза проф.Маслянков като се върна в първите години на кариерата си и сподели богата си биография.

Завършил е ПМГ „Васил Друмев“. Именно в старопрестолния град проф. Маслянков се изгражда като специалист хирург. Продължава кариерно развитие в една от най-големите и водещи клиники в България – Александровска болница. Последователно минава през всички стъпки на академично развитие – асистент, главен асистент, доцент, а от месец март 2024 е утвърден като професор по хирургия към съответната катедра при Медицински университет – София.

Проф. д-р Свилен Маслянков има над 100 публикации в международни и български периодични медицински списания и още толкова публикувани  резюмета в родни и международни форуми. Известни са над 500 цитирания на трудовете му в големи национални и международни медицински бази данни. През 2015 г. издава монография на тема „Рак на ректума – съвременни аспекти”, а през 2021 г. е основен рецензент в монографията „Мултидисциплинарен подход при диагностиката и лечението на карцинома на гърдата”.

Именитият медик има проведени редица специализации в хирургични клиники в Гърция, Испания, Хърватска, Англия, Русия и др., както и над 70 участия в конгреси и конференции у нас и в чужбина.

През 2023 г. е удостоен с почетен знак „SIGNUM LAUDIS” на кожен плакет за особени заслуги за функционирането и развитието на МУ – София в годините на своята професионална реализация.

Медикът е известен с това, че внедрява авангардни хирургични техники от цял свят.

Той признава, че у нас все още не се практикува масово генетично тестване на пациенти, наследствено предразположени към онкологични заболявания. Богатият опит на великотърновеца показва, че мутациите на раковите заболявания са толкова различни, особено при рака на гърдата, че болестта при всеки пациент може да се характеризира като индивидуална. Лечението е дело на много специалисти.

“Необходимо е задължително чрез дебелоиглена биопсия да се докаже вида на злокачественото образувание. След това да се направи още по-задълбочено изследване с пет-скенер, който да покаже колко е напреднало заболяването и след това може да се пристъпи към лечение чрез предварителна химиотерапия“, споделя доц. Маслянков, който представя нов поглед по отношение лечението на рак на гърдата.

Лекарят посочи, че операцията вече не е основен метод в битката с рака. Тенденцията е за намаляване на хирургичните намеси или премахване на самия карцином в чисти граници.

„Един от авангардните методи е маркирането на тумора по време на биопсията със специфичен метален клип с намерението ако образуванието се стопи при предоперативната химиотерапия, след това мястото да е лесно за откриване от хирурга“, разяснява доц. Маслянков, който успешно е пренесъл и прилага чуждестранния опит на водещи специалисти.

Той допълни, че на много от оперираните пациентки се поставя пластика и те се чувстват много добре след тази органо-пластичната хирургия.

“Преди 18 години със семейството ми се сблъскахме с коварната болест. Това не трябва да се крие, а да се споделя. Когато има добра профилактика, има и добри резултати. Необходими са също воля и хъс”, сподели кметът Даниел Панов.

Той обяви, че от 2021 г. във Велико Търново работи линеен ускорител. Община Велико Търново скоро ще има и модерен пет-скенер.

“От една година се борим с държавата, за да получим тази апаратура. Надявам се до юни да имаме модерното оборудване”, каза Панов.

Признателни пациенти обявиха, че събират подписка, която ще внесат в Общинския съвет и проф.Маслянков да бъде удостоен със званието “Почетен гражданин на Велико Търново”.

“Спомням си първият десертационен труд на д-р Маслянков, но сега установявам, че в развитието му като лекар и учен има голямо израстване и надграждане”, заяви хирургът д-р Николен Стойнов, който присъства на срещата с трима свои специализанти.

Проф.Свилен Маслянков пък призна с тревога, че все по-малко млади лекари избират да специализират “Хирургия”.

Веселина АНГЕЛОВА

снимки-авторът

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *