Афиши

Напълно незрящ планински бегач се включва в Светия път от Велико Търново до Рилския манастир

Трасето следва това, през което преди 550 г. са пренесени мощите на св. Иван Рилски

 

Вдъхновяваща история на 29-годишния Виктор Асенов

Той е единствения планински бегач в България, който е напълно незрящ. Поредно доказателство за силата на волята и духа и неограничените човешки възможности. Софиянецът наскоро участва в маратона „Търново ултра“, провел се в старата столица, и измина целия маршрут от 52 км за 7 часа и 40 минути при денивелация 1800 метра. След поредната му великолепна изява Виктор е изявил желание да се включи и в Светия път, следващ пренасянето на мощите на св. Иван Рилски преди повече от 550 години. За него маратонецът научил случайно във влака на път към Велико Търново от Елица Стаменова, редовна участничка в поклонническия поход.

След като пристигнали, още същата вечер се срещнали с организатора Паскал Пиперков.

„Проведохме предварителни разговори, но той ми заяви, че иска да се включи в Светия път, макар и частично, защото през юли ще участва в състезания и няма да е свободен през целия месец. Хареса му идеята, разбрах, че за него не е проблем физически да издържи прехода, както и да спи в палатка и да се храни самостоятелно. Коментирахме най-вече общи условия как можем да го обгрижим по време на поклонническия пешеходен поход, тъй като е незрящ. Казах му, че е задължително да има някой познат покрай него, когото кучето му водач Теди да следва. При богослуженията животното не е прието да влиза в храмовете. За кратко време ще бъде вързано отвън и това също устройва Виктор“, сподели за „Борба“ Паскал Пиперков.

Роденият незрящ атлет Виктор Асенов освен класен планински бегач и редовен участник в маратони се занимава и с каране на колело и ски, влиза в пещери, изкачва върхове.

Състезание след състезание, той чупи рекорди и търси нови предизвикателства с непоколебимата си воля.

Ана РАЙКОВСКА

Сн. личен архив на Елица СТАМЕНОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *