Водещи новиниОбщество

По метода „замърсителят плаща“ в две села стартират пилотни проекти за сметосъбиране

Община Свищов започна разяснителна кампания за формиране на такса смет от 2025 г.

 

Свищовските села Драгомирово и Козловец са избрани за пилотните проекти за организация на сметосъбиране и начина на образуването на такса смет.

Той ще се прилага от 1 януари 2025 г. Общината ще експериментира по метода „замърсителят плаща“, което означава, че тази такса за битови отпадъци ще се заплаща според количеството смет, което генерира едно домакинство. Според новите разпоредби и законови промени вече е изключено тя се формира на базата на данъчната оценка на имота. Пилотните проекти стартират в двете села от 1 май. На жителите в двете села предстои да бъдат раздадени индивидуални 240-литрови съдове за битов отпадък на всяко домакинство и компостери на тези, които са заявили желание да им бъдат предоставени такива. Допълнително на възлови места ще бъдат позиционирани 32 точки за разделно събиране на отпадъци: в жълти контейнери – за пластмаса и хартия, и в зелени – за стъкло. В тях те ще изхвърлят съответния отпадък, който ще бъде извозван по график.

Община Свищов започна разяснителна кампания на населението относно таксата за битови отпадъци през следващата година.

Информационните срещи започнаха именно от Драгомирово и Козловец. На хората им бе обяснено какъв ще е процесът по организация на сметосъбиране. Методът „замърсителят плаща“ цели населението да бъде стимулирано да изхвърля отговорно своите отпадъци, като се наблегне повече на рециклирането и компостирането. То в бъдеще ще доведе до намаляване на тежестта от таксата върху гражданите. Раздадени бяха специални брошури, в които е разяснено кои отпадъци подлежат на рециклиране, какъв е процесът на компостиране, какво се очаква от гражданите и защо това е важно за всеки жител на общината.

Информационната кампания ще продължи на територията на цялата община.

Във всяко населено място ще се проведат организирани срещи по график. Следващите са на 23, 24, 25, 29 април и продължават през май след празниците.

След като бъдат обиколени селата, осведомителни срещи ще бъдат проведени и с публичните институции, юридически и физически лица в Свищов.

Ана РАЙКОВСКА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *