Здраве

РЗИ предупреждава: „Има бум на коклюш в страната“

В момента няма регистрирани случаи на заболяването в областта

 

ОТ НАЧАЛОТО НА 2024 Г. В БЪЛГАРИЯ СЕ ОТЧИТА НЕОБИЧАЙНО НАРАСТВАНЕ НА СЛУЧАИТЕ НА КОКЛЮШ.

За първите три месеца на годината са регистрирани 114 случая срещу само 4 за същия период на миналата година, алармират от Регионалната здравна инспекция във Велико Търново.

От ведомството обясняват, че заболяването, което е известно и като магарешка кашлица, е остра респираторна инфекция, протичаща с характерна пристъпна кашлица. У нас диагнозата е характерна за деца в различна възраст. Коклюшът се причинява от бактерията Bordetella pertussis, която е слабо устойчива във външната среда и при стайна температура загива за около 30 минути.

Причинителите на коклюш се отделят с пръски и капчици секрет от ларинкса, трахеята и бронхите при дишане, кашляне и говор. Заболяването често се предава на малки деца в семейството от по-големи братя и сестри или от други възрастни членове.

От РЗИ уточняват, че инкубационният период на магарешката кашлица е средно 7-10 дни.

Заболяването започва с лека до умерено висока температура, хрема и кашлица, която става все по-честа. Оздравяване настъпва за около 4-6 седмици.

Най-честите усложнения от болестта засягат дихателните пътища и централната нервна система. Възможно е развитието на пневмония.

При тежки форми на коклюш се наблюдава промяна в съзнанието и гърчове, които са в резултат от нарушено снабдяване с кислород и мозъчни кръвоизливи и могат да доведат до постоянна мозъчна увреда и дори до смърт.

Заболяването е опасно за кърмачета и деца в ранна детска възраст, неимунизирани срещу инфекцията.

Основното средство за профилактика и борба с коклюша е приложението на ваксина. Имунизации срещу заболяването са включени в имунизационния календар и се прилагат още в първата година след раждането – три дози от ваксината съответно на втори, трети и четвърти месец от раждането, и три реимунизации – на 16-ия месец, през годината, в която се навършват 6 години, и през годината, в която се навършват 12 години.

Галина ГЕОРГИЕВА

One thought on “РЗИ предупреждава: „Има бум на коклюш в страната“

  • Медико-фарма пропаганда… Защо е необходима ваксина, след като има лекарства?!…

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *