Водещи новиниЗдраве

След 10 години в немска клиника д-р Ангел Ангелов избра да лекува неврологично болни във Велико Търново

Медикът инициира среща в МОБАЛ за подобряване на организацията за реакция при пациенти с исхемичен мозъчен инсулт

 

ПРИЛАГАНЕ НА НАЙ-ЕФИКАСНИТЕ И СЪВРЕМЕННИ МЕТОДИ В ЛЕЧЕНИЕТО НА НЕВРОЛОГИЧНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ

Това е каузата на д-р Ангел Ангелов, който е най-новото попълнение в екипа на неврологичното отделение на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов”. Той е от Русе, завършва медицина в Плевен, а специалност „Неврология“ придобива в столичната ИСУЛ. Стартира кариерата си в Окръжната болница в родния си град, а след това заминава да практикува в Германия.

След 10 години в немска клиника д-р Ангел Ангелов избра да лекува неврологично болни във Велико Търново
Д-р Ангел Ангелов

Там работи две години в клиника за рехабилитация, където се възстановяват пациенти, претърпели инсулти. Следват осем години в болнично неврологично отделение, където е главен лекар и завеждащ интензивен неврологичен сектор.

„Отивайки в Германия, знаех, че един ден ще се върна в България, за да използвам опита, който съм натрупал. Това, което е по-различно там, е отношението към пациента и координацията между екипите. Всеки пациент е еднакво важен, достъпът до високоспециализирана техника и дейност е много по-бърз. Вече живеем във време, в което изкуственият интелект навлиза в ежедневието ни, тези съвременни апаратури и техники, които и в България ги има, но заради ограничението в средствата се ползват по-рядко, в Германия това се случва много лесно. Там всички пациенти са здравноосигурени, което у нас все още е голям проблем, който натоварва здравната системата“, коментира медикът.

По отношение на лечението на инсулти д-р Ангелов твърди, че терапията в Германия е достъпна и у нас, но в България има недофинансиране в това направление.

Убеден е, че качествената диагностика напълно би спестила парите за клинична пътека, без да се калкулират разходите за болничния престой и терапиите.

Той споделя, че в световен мащаб един от най-ефикасните, специфични и терапевтични подходи за лечение на исхемичните мозъчни инсулти в острия стадий е тромболитичната терапия или т.нар. тромболиза. Манипулацията представлява разграждане на тромба, причинил мозъчния инфаркт. Това се случва чрез венозно инжектиране на лекарство, което достига до съсирека, предизвикал запушването в артерията. Вследствие на вливането тромбът се втечнява и кръвотокът в засегнатата част на мозъка се възстановява. По този начин се предотвратява разрастването на зоната на инфаркта. Лечението се започва максимално бързо, до 4-5 часа от началото на симптомите на инсулта.

През последните години във великотърновската болница този метод на лечение също се използва ефективно.

По инициатива на д-р Ангелов в сряда беше организирана среща между специалистите от всички отделения на МОБАЛ и спешните медицински екипи. Целта на събитието бе да се създаде още по-добра координация и синхрон за действие между отделните звена при постъпване на пациент с мозъчен инсулт.

„Няколко са симптомите, които индикират исхемичен мозъчен инсулт. Най-често това са нарушения в двигателната система, слабост в крайниците, нарушение на говора, изкривяване на устния ъгъл, внезапна слабост в ръка или крак, затруднения в гълтането, двойно виждане, много силен световъртеж. Важно е веднага да бъде потърсена спешна помощ на телефон 112, за да имаме шанс да помогнем, защото тромболизата се прави и може да помогне максимум до петия час“, обяснява д-р Ангелов.

В рамките само на седмица във великотърновската болница успешно бяха извършени две тромболизи. Първата пациентка вече е изписана, а другият пациент говори свободно и се възстановява.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *