Водещи новиниОбразование

Ученици посрещат почивните дни с хора

Традицията в ПЕГ „Проф. д-р Асен Златаров“ е от година и половина

 

От година и половина учениците в Профилирана езикова гимназия във Велико Търново посрещат почивните дни с хора.

Ученици посрещат почивните дни с хораВсеки петък преди последния час, когато е второто голямо междучасие, младежи и девойки от VIII до XII клас се събират в двора на училището, за да играят народни танци.

Идеята е на учителя по български език и литература Людмила Беливанова. Тя започнала инициативата с предходния випуск, на когото преподаваше – родените през 2001 г. Споделянето на танците в училищния двор допринася за по-бързото опознаване на поредния випуск, родените през 2006 година, за който първите две години в гимназията преминаха в онлайн обучение по време на пандемията.

Така първоначалната идея на голямото хоро се видоизмени и увлече ученици от всички класове.

За музикалното оформление от началото на инициативата отговаря учителят по история и цивилизации Драгомир Дачев. „Идеята за хората е страхотна! От една страна, това е наш опит да мотивираме учениците в голямото междучасие да излязат на открито, да танцуват и да споделят време заедно. Това допринася за сплотяването помежду им. Също така и за създаването на привързаност към училищната идентичност. И не на последно място – на тях им харесва. Постоянно ме срещат по коридорите и ме питат – ще има ли хора, кои от тях ще избера тази седмица, може ли да бъде точно определено и предложено от тях“, разказа Драгомир Дачев.

Инициаторите са изключително стриктни и отговорни към установената вече традиция.

Хора се играят и през зимата – в салона на училището или във фоайето на главния вход. В случаите, когато г-н Дачев отсъства, задачата за музикалното оформление се възлага от него на ученик. Когато пък участващите започнат да се отегчават и броят им намалява, учителите предлагат варианти на танци, с които да върнат мотивацията. Така например през миналата учебна година по време на Деня на ученическото самоуправление 1 юни имаше организирано състезание между випуските за най-дълго хоро. В началото на миналия месец се извиха патриотично и женско хоро.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *