Горещи новиниОбщество

Всичко с лопуш показаха майстори на кулинарен празник в Бряговица

Отрупани маси с всевъзможни ястия с главен герой лопуша, оспорвана кулинарна битка, богата фолклорна програма, много веселие и за късмет – време без дъжд… Това бе Празникът на лопуша тази година в стражишкото село Бряговица, който се проведе на 20 април.

Кулинарното събитие с всяко издание набира все по-голяма скорост

и вече е едно от най-чаканите и популярни фестивали във  Великотърновска област.

Дори две от участничките, членки на „Отбор на поколенията” от гр. Ветово, Русенско, от голям мерак тръгнали за Бряговица в 3 часа през нощта.

Пътували с влака до Каспичан, от там до Стражица, а разстоянието от общинския център до Бряговица изминали с такси. Дамите били от изненадите на фестивала, представили се блестящо, а на масата под красивата им шатра имало какви ли не изкушения с лопуш – сладки, соленки, торти, мини пастички.

Освен тях,

26 организации от общините Стражица, Горна Оряховица, Полски Тръмбеш и Лясковец участваха в кулинарната надпревара.

За радост на дошлите на празника, които освен че изядоха 40 литра вкусна чорба от лопуш и лопушници – почерпка от организаторите, след като мина журито, буквално ометоха всичко, което бяха приготвили майсторите кулинари.

„Чорбата я готви най-възрастната наша самодейка Ганка Бонева, заедно със секретарката на кмета Христина Стефанова.

Рецептата не е нещо особено, но пък всички продукти бяха домашни. Жените сложиха 16 яйца за застройка, 6 буркана кисело мляко, лопуш от моята градина. Нищо не остана накрая, а участниците тази година просто се бяха престарали, всеки се яви с повече от две неща.

Имаше много, и то красиви и оригинални торти с лопуш, яхния с лопуш и охлюви с черупките, банички, сладки и соленки.

Ренета Георгиева от нашето село бе направила бонбони от лопуш, много интересни на вид и вкус. Младите кулинари от СУ „Ангел Каралийчев” – Стражица, представиха суфле, а тортата им спечели награда за най-оригинално ястие.

На една от масите пък показаха качамак с лопуш, а от пенсионерският клуб в Долна Оряховица бяха направили картофени кюфтета с лопуш.

И още класически лопушници, кошнички, супа от лопуш с бекон, а дядо Николай представи зелен хляб от лопуш, поръсен със сусам”, разказа впечатленията си в. „Борба” секретарката на НЧ „Самообразование” в Бряговица Красимира Дончева.

Майсторлъкът на кулинарите оценяваше жури, в което бяха двамата Майстори на лопуша за 2022 г. и 2023 г. Николай Пейков от с. Владислав и Марияна Симеонова от с. Климентово, Валентина Цветкова, представител на сладкарска къща „Йовик” – с. Бряговица, и Светослава Маринова от мелница „Агис” – Стражица.

За първи път Майстор на лопуша стана колектив. Признанието за 2024 г. заслужиха жените от пенсионерски клуб „Ехо от младостта” – с. Сушица.

Наградата на общинския кмет остана при домакините от читалището в Бряговица, а тази на кмета на Бряговица Георги Георгиев замина за с. Асеново. Награди раздадоха и спонсорите на Празника на лопуша.

Гвоздеят на фолклорната програма бе 3-годишната Габриела от с. Климентово, която взриви публиката с изпълнение на „Седнало е Джоре дос” без музикален съпровод. Това бе първото й участие, а родителите й бяха много радостни и горди.

Зарадваха с народни песни и самодейци от Стражица, Лясковец, с. Сушица, Долна Оряховица, Кесарево. А два танцови състава – „Пробуждане” от с. Джулюница и от читалището в с. Камен, накараха хората да потропват на място. Последни закриха фолклорната част самодейците от НЧ „Правда” – с. Горски Сеновец.

Празникът на лопуша в пролетния съботен ден, организиран от читалището и кметството в Бряговица, бе уважен от почти цялото общинско ръководство на Стражица начело с кмета Йордан Цонев, от селски кметове и кметски наместници. А накрая дългото хоро поведе, грабнал байрака,  председателят на Общинския съвет Илиян Маринов.

Ана Райковска

Сн. НЧ „Самообразование” – с. Бряговица

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *