ОбществоПавликени

Буенек, ладуване и кумичене показаха на „Възрожденска обредна работилница“ в Павликени

„Възрожденска обредна работилница“ се проведе в Павликени

Участие в нея взеха ученици от III „а“ и II „г“ клас при СУ „Бачо Киро“ – Павликени, с ръководители Лена Митева и Теодора Стоянова.

Занятието беше посветено на Лазаровден и Цветница. Водещ на срещата беше Диана Митева, а в събитието се включи и кметът на село Михалци Петко Петков.

По време на работилницата учениците бяха запознати с историята и практиките, които са характерни за двата празника. Интересен за тях се оказа танцът (хорото) „Буенек“, изпълняващ се в Източна България.

Заедно с музеолога Диана Митева децата пресъздадоха обичая „Гадаене с пръстени“ (ладуване).

Момиченцата завързаха пръстенчетата си с червен конец и ги потопиха в менче с „мълчана вода“, а Митева ги изваждаше със затворени очи, докато наричаше какъв ще бъде бъдещият им съпруг.

По време на работилницата ученичките видяха демонстрация на техники за изработка на венчета. После те сами си изплетоха венци от върбови клонки, украсявайки ги с пролетни цветя.

Накрая се осъществи и ритуалът „Кумичене“.

За тази цел всички момичета заедно с Диана Митева отидоха на моста при река Росица и пуснаха венчетата си, следейки кое ще е първо. Както повелява традицията, победителката я обявиха за „кумица“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *