Водещи новиниСъдби

Местен фермер е сред малцината родни производители на суперхраната от Тибет ревен

Растението е полезно за хора, борещи се с хипертония, стомашно-чревни проблеми и остеопороза

 

ДА ПРОИЗВЕЖДА ПОЛЕЗНА И ЕКОЛОГИЧНО ЧИСТА ХРАНА, Е ДВИЖЕЩАТА СИЛА НА 39-ГОДИШНИЯ ЗЕМЕДЕЛЕЦ ОТ ДЖУЛЮНИЦА ХРИСТО АНЧЕВ.

Фермерът е пример за реализиране на добри практики в агросектора, разчитайки единствено на собствени сили и плодородието на българската земя. Без нито един лев субсидия от държавата и Европейския съюз предприемчивият мъж увеличи стопанството си от 1 на 10 дка за две години. Анчев отглежда растения, попадащи в групата на суперхраните, както е научното им наименование, дадено от ботаниците.

Местен фермер е сред малцината родни производители на суперхраната от Тибет ревен
Христо Анчев

Най-новото „бижу“ във фермата му е ревенът. Растението носи безброй здравни ползи за човешкия организъм и редовната му консумация помага в борбата със социалнозначими заболявания.

Тази пролет Христо посреща първата си реколта от около 2000 растения ревен. Макар че този вид се води зеленчук, приложението му в кулинарията е на плод. Според историческите данни културата датира още от 2700 г. преди Новата ера, когато първоначалното се е отглеждало като билка. За негова родина се считат Тибет и Китай.

„Ревенът е многогодишно растение. Има 3 вида. При първия целите дръжки са зелени, вторият се характеризира със зелени дръжки с розови краища и третият с изцяло червени стъбла. Сортът, който отглеждаме в моето стопанство, е над 100-годишен, не е хибриден, и се казва „Виктория“. Произлиза от Великобритания“, сподели Анчев.

По думите му растението не изисква специално торене, но обича влагата. Използват се само стъблата, а листата се отстраняват, защото са отровни.

„Влага се в направата на много десерти. Например изделия с маслено тесто, в яйчено-млечни кремове, мармалади. Ревенът съдържа много пектин и помага за по-бързото желиране на конфитюрите. Неговата употреба предотвратява нуждата от добавяне на стабилизатори и подобрители, за да се постигнат максимално добри качества на сладката.

В сурово състояние се използва за лимонади, коктейли и сокове“, сподели фермерът.

Местен фермер е сред малцината родни производители на суперхраната от Тибет ревенВ чужбина това растение е най-популярно във Великобритания и скандинавските страни. В 100 г растителни стъбла съдържат само 21 калории. В същото време ревенът изобилства от важни фитонутриенти, като диетични фибри, полифенолни антиоксиданти, минерали и витамини. Дръжките на ревена не съдържат нито наситени мазнини, нито холестерол, поради което зеленчукът е толкова полезен при различни диети. Богат е на витамините рибофлавин, ниацин, пиридоксин, тиамин и др.

„Действа много добре на хора с хипертония. Той се бори с образуването и разгражда плаките с холестерол в кръвоносните съдове. Помага при проблеми на стомашно-чревния и уринарния тракт и костите. Има и противовъзпалително действие“, посочи Христо.

Фермерът обясни, че през първата година на отглеждане на културата винаги добивът е минимален, което е обичайно и за повечето растения. Беритбата започнала през април и продължава около два месеца.

„Фермерският пазар в кв. „Бузлуджа“ във Велико Търново е едно от местата, където реализираме продукцията си. От месец участва там с ревен и аспержи, а лятото ще продължим с други интересни зеленчуци – кейл, манголд, жълто цвекло и др.“, сподели той.

Христо продава стоката си и на Джулюнския неделен пазар и на фермерски борси в София. Работи също с няколко вериги магазини и ресторанти.

Местен фермер е сред малцината родни производители на суперхраната от Тибет ревенПродължава да инвестира и в първата култура, с която стартирал своето стопанство – аспержите. Насажденията с тях в момента са на площ от 4 дка, но планира ново поле с около 6000 растения аспержи и още един дка с ревен.

„Трудно се намират работници за земеделието. Аз обаче имам страхотен екип. В стопанството се трудим 4 души, а още трима се занимават с логистика и съпътстващи дейности. Не ползвам средства от европейски субсиди, а каквото спечеля, го влагам с нови технологии и за развитие на фермата.

Държа на натуралното отглеждане с възможно най-малко химия. Стремя се да произвеждам чиста храна за децата. Много хора захранват бебетата си с нашите аспержи и не можем да си позволим да предлагаме зеленчуци с химия“, категоричен е Анчев.

39-годишният мъж сподели интересна кулинарна рецепта с ревен.

„Замесва се маслено тесто. Ревенът се нарязва на кубчета и се задушава на тиган с масло. Добавя се захар и се оставя да изстине. Разстила се масленото тесто в тава, върху него се поставя сместа от ревена и захарта и така се пече за 20-25 минути, първо на 200 градуса, а след това се намаля на 160. Получава се страхотен пай“, уверява Христо.

Галина ГЕОРГИЕВА

Снимки: авторката

One thought on “Местен фермер е сред малцината родни производители на суперхраната от Тибет ревен

  • Браво, мойто момче. Това, което правиш е повече от похвално. По-важното е, че влагаш много любов и затова ти идва отръки. На такива като теб държавата ни е голяма длъжница. Дано си влезе в ред, че да се грижи повече за народа си и за такива сърцати фермери като теб. Поклон до земи за труда ти! Бъди много благословен.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *