Избори юни 2024Политика

Партиите заложиха на старите играчи във Великотърновския регион

Великотърновци не вярват в промени след 9 юни и предвиждат поредни избори през есента

 

Политическите формации във Велико Търново наредиха листите с кандидати за родния и за Европарламента, като за гласовете в Четвърти многомандатен избирателен район ще се борят същите лица като на предходния вот.

Областта ще има своя принос при избора на 17-те български депутати в Европейския парламент, а в българския изпраща 8 народни представители. В 49-ото народно събрание по двама депутати имат коалициите ГЕРБ-СДС и „Продължаваме промяната“ – „Демократична България“ и по един „БСП за България“, ДПС, „Възраждане“ и „Има такъв народ“.

В листите за предстоящия вот няма изненади и повечето партии са заложили на досегашните играчи.

Водач на листата на ГЕРБ-СДС за пореден път е проф. Костадин Ангелов, пръв в листата на ДПС е отново Йордан Цонев. Ръководството на БСП изпрати заместник-председателя на партията Атанас Зафиров да оглави листата във Велико Търново с мотива, че е от знаковите лица сред социалистите. Водач на листата на ПП „Възраждане“ отново е Станислав Стоянов, който е пръв и в листата за Европейски парламент. Прогнозите на съпартийците му са, че ще се сдобият с двама депутати от Великотърновския регион и четирима в Европарламента.

Това означава, че старата столица за първи път ще има местно лице в Европейския парламент. По този повод Станислав Стоянов преди дни обяви, че и като евродепутат ще продължи да работи за региона и дори възнамерява да открие офис на Европарламента във Велико Търново.

ПП-ДБ се надяват да са втора политическа сила в областта, но дали това ще се случи, засега остава загадка. Те регистрираха листата си в последния възможен ден – 7 май. Оказа се, че водач е отново адвокат Людмила Илиева, втори е арх. Йордан Терзийски, трети – нотариусът Милен Матеев.

„Няма промени в нашата листа и това показва, че същият екип и занапред ще работи за осъществяване на реформите. Няма да допуснем коалицията ГЕРБ-СДС да продължи да завладява страната“, коментира арх. Терзийски.

Прави впечатление, че новосформираната коалиция „Синя България“ набира скорост и сериозно се стяга да прескочи 4-процентната бариера.

На изборите на 9 юни ще се състезава с пълна листа от 16 кандидати от Великотърновска област с водач адвокатът Мирослав Евтимов. От ИТН очакват да спечелят един или два мандата в региона. Водач отново ще е проф. Андрей Чорбанов, който ще води и листата в Пазарджик. Втори е адвокат Момчил Иванов, който е добре известен на местните избиратели.

Великотърновци не са оптимисти, че след изборите на 9 юни ще има промени, но не са и безразлични и твърдят, че ще отидат до урните, за да гласуват. В болярския град усилено се говори, че новите депутати няма да успеят да сформират редовен кабинет и през септември-октомври ще се стигне до поредни избори.

Веселина АНГЕЛОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *