Водещи новиниСъдби

Баща и син въртят бизнес с жива риба на село

Двамата се трудят в уютна и спретната кръчма в Мерданя

 

ЛЮБОПИТНАТА ИСТОРИЯ НА БАЩА И СИН В МЕРДАНЯ Е ПОКАЗАТЕЛНА ЗА УСПЕХ В СИТУАЦИЯ, ПРИ КОЯТО ОПИТЪТ СРЕЩА ЕНТУСИАЗМА НА МЛАДОСТТА И ЖЕЛАНИЕТО ЗА ПРИЕМСТВЕНОСТ.

Баща и син въртят бизнес с жива риба на село
Емил и Кирил

Кирил и Емил Райкови започнали от нулата, а днес се радват на семеен бизнес в селото. Първоначално стартирали с продажбата на жива риба, а после отворили ресторант. Заедно се грижат за хрилните, готвят в кухнята, поемат функциите на сервитьори, отглеждат зеленчуци и какво ли още не. Според тях формулата за сполука е много труд, съчетан с упоритост и отдаденост.

Семейството е родом от Горна Оряховица, но преди 16 години се установило в Мерданя. Като всеки родител, Кирил искал да осигури прехрана за себе си и сина си и затова положил основите на препитание на село.

„По онова време тъкмо бях прекратил друг бизнес и реших да се захвана с нещо ново. Идеята за продажба на жива риба беше моя. Рискувах и направих множество преустройва на имота ни в Мерданя“, разказа той.

Успоредно с порастването си Емил се учил на труд от баща си и заедно развили семейния бизнес.

Съборили старата къща и на нейно място вдигнали нова, обособили кръчма в помещението, за което първоначалният замисъл бил да бъде голям хол.

Специалните съоръжения, в които се съхранява рибата, се намират на входа на имота. Двамата признават, че работата изобщо не е толкова лесна, колкото изглежда.

„Трябва да имаш сериозни познания по биология и химия, за да се осигури комфортна среда за рибата. Инсталацията е сложна, съдържа 25 куб. вода, която всеки ден трябва да се сменя. Това отнема няколко часа. Отпадната използваме за поливане на зеленчуците, които гледаме в двора на имота“, сподели Емил.

Уточни, че продават шаран, сом, толстолоб, амур и др.

Баща и син въртят бизнес с жива риба на селоСнабдяват се с хрилни от язовира в Мерданя. Най-много клиенти има около Никулден и в летните месеци.

„Тъй като селото е на кръстопътно положение, много често идват да си купят риба хора, преминаващи през района. Като видят, че тук работи и ресторант, сядат да отпочинат и да хапнат. Баща ми е майстор на рибената и на шкембе чорбата“, хвали Емил татко си.

През лятото често в кръчмата посрещат и туристи, които с любопитство пристигат да опитат от автентичната българска кухня.

Освен чистата и прясна храна двамата са на мнение, че онова, което привлича посетители, е спокойствието и уюта на селото. Емил и Кирил са убедени, че в малките населени места изобилства от възможности за бизнес. Вярват, че дори без помощта на държавата само с частни инвестиции селата могат да се възродят и станат много по-привлекателни за живот от големите градове.

Галина ГЕОРГИЕВА

2 thoughts on “Баща и син въртят бизнес с жива риба на село

  • Да са живи и здрави. Ще ги посетя да им опитам рибената чорба.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *