Водещи новиниОбщество

Разпродават легендарен завод за 1,2 млн. лв.

За година цената намаля наполовина

 

Имотите на легендарния долнооряховски завод „Бронз“ отново са обявени на търг с първоначална цена от 1,2 млн. лв., научи „Борба“.

НАП опитва да продаде фалиралото през миналата година предприятие, но към този момент няма много желаещи да се сдобият с имотите.

Цената през миналата година беше в размер на 2,6 млн. лв., но търгът на 16 май ще започне при двойно по-ниска стойност за наддаване. За продан са обявени главният склад, портиерната, помпена станция, както и терен от 45 декара с построени 9 сгради върху него и изградени елементи на техническа и функционираща за района инфраструктура. Както и електрическата подстанция, бронзолеярният цех с площ 3,8 декара, авторемонтна работилница и склад с площ 400 кв. м.

Досега от имотите на „Бронз“ са продадени единствено масивната сграда на столовата с кухня, както и апартамент в центъра на Долна Оряховица, собственост на дружеството.

Предприятието е основано през 1964 г. и през десетилетията се превръща в един от водещите заводи в сферата на машиностроенето и леярството. През завода са минали стотици работници, но последно производството беше свито до чугунени отливки за декоративни външни фенери.

Има проблем и с изплащането на парите на съкратените работници. Около 30 са завели дела за заплатите си. Според ведомостите те имат да вземат около 160 000 лв. Заводът, който е давал препитание на стотици хора от региона, през годините постепенно сви производството си. След различни преструктурирания стана част от „Бронз“ ЕООД – София, от групата на „Ви Веста Холдинг“.

Михаил МИХАЛЕВ

Ана РАЙКОВСКА

3 thoughts on “Разпродават легендарен завод за 1,2 млн. лв.

  • Жалка съборетина кому ли е притрябвала.Обзалагам се че ако някой реши там да построи нещо веднага ще се разбере че земята бъка от тежки метали и отрови.Най добре да направят там сметище.

    Отговор
  • Още през 1995 до 1999 г бях основен доставчик и изделия на ишлеме. Запознат съм добре с капацитета и сградният фонд. Съоръженията почти са излязли от строя.
    Мисля,че цената е висока и едва ли някои ще вкара пари в нещо което няма да има смисъл. Металургията вече не може да бъде възстановена поради липса на суровина.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *