Водещи новиниИкономикаПавликени

Над 1,5 млрд. яйца произведе за четвърт век „Хайпро България“ ООД

Собствениците на завода Ерик и Джак ван Леувен внедряват нови технологии, но имат остра нужда от кадри

 

„Хайпро България” ООД, който е един от най-крупните производители на яйца у нас, чества 25 години от създаването на завода в Павликени.

ХайпроПредприятието, създадено от братята Ерик и Джак ван Леувен от Холандия, има изключително интересна история.

Те развивали ферма за яйца в родната Холандия. Там обаче производството излизало много скъпо заради суровините, които трябвало да внасят от чужбина. Заради това през 1994 г. двамата предприемачи започнали да търсят място, на което да преместят производството. Обиколили различи държави в Европа и се оказало, че в България условията са най-благоприятни. Ерик и Джак ван Леувен установили, че повечето суровини, които се ползват за отглеждането на птици и производството на фуражи, са на доста достъпни цени у нас. Пресметнали и транспортните разходи за износ на продукцията до останалите европейски страни. Така се оказало, че България е най-подходящият вариант за такъв бизнес.

Дошъл ред на най-трудната и рискована част от инициативата – преместването на завода.

Така през 1998 г. Ерик и Джак ван Леувен предприели смелото решение за демонтаж на фуражния завод в Холандия и изграждането му в България.

Наели най-големия речен кораб в Европа, който да превози съоръженията и транспортните средства по реките Рейн и Дунав до България.

„Това беше вълнуващо приключение. Поради големите валежи тогава нивото на реките се покачваше, корабът беше голям по обем, но със сравнително малко тегло на борда и плуваше високо над водата. На моста „Пасау“ мястото между товара на кораба и самият мост беше тъкмо достатъчно за преминаване. Корабът беше разтоварен в Свищов, а някои от най-тежките части бяха смъкнати на строителната площадка на АЕЦ Белене. Транспортът от Белене до Павликени отне 3 дни, а в тази операция участваха 24 души. Наложи се да бъдат премахнати някои заграждения и кабели за високо напрежение заради височината на товара. След преминаването на машините всичко беше възстановено“, връща се назад в годините Ерик ван Леувен.

След 2 години реконструкции на 24 декември 1999 година било произведено първото яйце на „Хайпро“. До днес в завода са произведени над 1,5 милиарда яйца.

„Стремим се нашите яйца да бъдат произведени с по-нисък въглероден отпечатък с цел опазване на околната среда. Заради това целта ни е да произвеждаме яйца, които да са от птици, отгледани със суровини, закупени от региона. Българските фермери са производители на слънчоглед и всякакви други зърнени продукти и това е голямо преимущество за нашата дейност. Така тук имаме възможност да произвеждаме яйца по екологичен способ, който в максимална степен щади околната среда“, коментира Ерик ван Леувен.

Той допълва, че в момента инвестират в изграждането и монтирането на 850 соларни панела. Соларният парк ще допринесе яйцата да бъдат произведени с помощта на слънчева енергия.

В „Хайпро” държат изцяло на контрола и превенцията срещу болести по птиците. Работниците стриктно дезинфекцират краката и ръцете си, преди да влязат в помещенията. Превозните средства също се пръскат със специален разтвор. В предприятието закупуват еднодневни пиленца и сами ги отглеждат, докато станат носачки. Изградили са ваксинационна програма, а използваната вода се обработва с инфрачервени лампи, които премахват бактериите. Фуражът, който „Хайпро” произвежда за кокошките, е експандиран. Технологията за приготвянето му е уникална за Балканския полуостров и представлява високотермична обработка. Фуражът се нагрява над 100 градуса до убиването на всички микроби и бактерии, което защитава птиците.

Яйцата се изследват за салмонела, като предприятието има мониторингова програма, която строго се изпълнява.

„Освен това заменяме отглеждането на птиците в клетки с подово отглеждане. Това е тенденция в Европа, която внедряваме в България, защото все повече ще се търсят яйца, произведени от щастливи и свободни птици. Стремежът ни е екологично производство на яйца с грижа за птиците и природата“, подчертава Ерик ван Леувен.

В края на миналата година са пуснати в експлоатация шест такива сгради с подово отглеждане на птици. В момента строят още три модерни постройки. Имат и други сгради, които също ще бъдат реконструирани, и така фермата ще бъде напълно модернизирана.

„Този бизнес се очертава като много стабилен и сигурен през следващите години.

Случва се точно това, което се надявахме да постигнем, когато тръгвахме за България. В почти всички западноевропейски държави като Холандия, Белгия, Германия и др. фермерите имат огромни затруднения и много предприятия там се затварят. Това означава, че все пак трябва да има производство на яйца и голяма част от тази дейност ще се пренасочи към Източна Европа. Затова бизнесът, който развиваме в България, изглежда сигурен и за в бъдеще“, изтъква Ерик ван Леувен.

Ръководството на завода е загрижено по отношение на липсата на кадри, което се оказва сериозен проблем.

Пенка Димитрова, зам.-управител на „Хайпро България“ ООД, споделя, че се търсят както общи работници, така и всякакви други специалисти – мъже и жени.

Във фуражния завод имат оператор, но се нуждаят от втори такъв специалист с добри технически познания. Веднага могат да наемат елтехници, хора, които са правоспособни да управляват фадрома, мотокар и друга подобна техника.

„Прави впечатление, че много българи емигрират в Холандия, където работят и живеят при лоши условия, въпреки че получават малко по-високи възнаграждения, но пък стандартът там е по-висок и животът е много по-скъп. Докато в България тези хора биха могли да работят при по-добри условия и да са при семействата си. Освен това в Холандия масово освобождават от работа чужденци, за да има препитание за местното население“, коментира Ерик ван Леувен.

Той допълва, че в предприятието в Павликени има служители, които са във фирмата от години, защото условията на труд и заплащането са добри. Освен това им се предоставят различни социални придобивки.

От дни в завода кипи трескаво оживление, а персоналът подготвя богата програма от събития, с които ще бъде отбелязана четвъртвековната история на „Хайпро България“.

На традиционния Празник на яйцето в Павликени, който се организира за поредна година от общинското ръководство и от „Хайпро България“ на 11 май в градския парк, заводът ще има свой кът. Там ще бъдат поставени билбордове, които ще разказват историята на завода. Гостите на фестивала ще видят новите продукти, които предлага фирмата.

Веселина АНГЕЛОВА

One thought on “Над 1,5 млрд. яйца произведе за четвърт век „Хайпро България“ ООД

  • Точно там беше огнището от салмонела по птиците

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *