Горещи новиниКрими

Транспортират простреляното от сина на Явор Божанков дете в софийска клиника

 Задържан е собственикът на оръжието

Транспортираха простреляното от сина Явор Божанков дете в софийска клиника. 11-годишният син на депутата от ПП-ДБ  рани друго дете в частна вила в село Арбанаси. Драмата се разигра в неделя след обяд.  Пострадалото дете е на 12 години и е сестра на съпругата на Божанков. Момичето незабавно е било откарано в болницата във Велико Търново и оперирано по спешност. Операцията е успешна, то е в стабилно състояние и е настанено в ортопедичното отделение. В понеделник обаче потърпевшото дете бе транспортирано в клиника в София, където ще продължи лечението до възстановяването му. Това съобщиха от от Многопрофилната областна болница за активно лечение “Д-р Стефан Черкезов”.

Драмата се разиграла по време на рожден ден във вилата в Арбанаси.

“За сега зная само, че на рожден ден в с.Арабанси, на който присъстват децата ми с майка им, децата намират оръжие, което мислят за играчка. Но не е. Оръжието е на собственика на къщата. Рожденният ден е на жена му. Големият ми син е в шок. Пострадалото дете е сестра на съпругата ми – годинка по-голяма от сина ми и вече е добре – ранена в пръста на крачето. Можело е да се случи и най-лошото. Благодарим на Господ, че не е.

Не отговарям на телефона на вашите обаждания защото в този момент отивам при децата и искам да бъда до тях”, написа във Фейсбук Явор Божанков минути след инцидента.

Със случая веднага се зае Районната прокуратура-Велико Търново, под чието наблюдение се провежда разследването. Образувано е досъдебно производство по чл. 129, ал. 2 във връзка с ал. 1 и чл. 338, ал. 3  от НК.

“Според първоначалните данни, на 12 май в с. Арбанаси, по време на рожден ден, 11- годишно дете е простреляло с револвер „Смит енд Уесън” 357 магнум в дясното ходило дете на 12 години. Установено е, че оръжието е законно притежавано, но е било оставено без  надзор от собственика му”, съобщиха от държавното обвинение.

В хода на досъдебното производство се изследват всички възможни версии, като се провеждат действия по разследването в условията на неотложност –  изземване на оръжието, на микроследи, оглед на местопроизшествието, разпити на свидетели. Предстои назначаването на  експертизи и извършването на други процесуално – следствени действия.

“Разследването по делото продължава под наблюдението на Районна прокуратура-Велико Търново, като въпросът за привличане към наказателна отговорност на дадено лице ще се реши в зависимост от характера на събраните доказателства”, допълват от Прокуратурата.

Установено е, че на партито са присъствали 15-16 души, сред които и деца, които са си играели. Пистолетът е бил оставен в пейка на двора. Децата забелязали оръжието, помислили, че е играчка и 11-годишният син на депутата от ПП-ДБ Явор Божанков натиснал спусъка.

Междувременно собственикът на оръжието бе задържан за 24 часа.

„Той ще отговаря за това, че е причинена средна телесна повреда на непълнолетно дете, както и за държане на огнестрелно оръжие, което не е съхранявано по установените законови правила. Наказанията са съответно до 6 години затвор за първото деяние и от 3 до 10 години затвор за второто престъпление“, уточни ръководителят на Районната прокуратура Тихомир Шабов.

Според държавните обвинители родителите не носят наказателна отговорност при този случай.

Веселина АНГЕЛОВА

One thought on “Транспортират простреляното от сина на Явор Божанков дете в софийска клиника

  • Сега ще вземат ли разрешителното за оръжие на собственика или е приятел на важни хора и “няма как” да го лишат от нещо толкова нужно. Не разбрахме само стрелял ли е поне за празника или просто така е решил да подхвърли пистолета на пейката.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *