Водещи новиниКултура

Забележителната юбилейна изложба от текстилна пластика на Петранка Новосад гостува във Велико Търново

Наскоро талантливата дама е издала стихосбирка с 60 творби, посветени на любовта

 

След огромния успех, който имаше в Дряново, забележителната юбилейна изложба от текстилна пластика на Петранка Новосад гостува във Велико Търново.

Експозицията от 40 творби ще бъде открита на 13 май от 17,30 часа в Изложбените зали „Рафаил Михайлов“, където ще остане една седмица. След това ще бъде представена на 23 май и в Павликени, където Новосад е обявена за почетен гражданин.

Пътуващата изложба, която е посветена на 80-годишнината на авторката, съдържа тъкани и плетени пана, кукери, живопис върху естествена кожа.

Сбирката съдържа още картини в рамки, живописни платна, както и глави на кукери, изображения на старобългарски мотиви и букви върху кожа, черга, атрактивни дълги платна в преливащи се ярки багри, които Петранка Новосад е обединила под надслов „Кукерландия“.

Забележителната юбилейна изложба от текстилна пластика на Петранка Новосад гостува във Велико ТърновоХудожничката е творила мащабните платна в продължение на няколко години. Те са симбиоза от плетива и рисунък, тъкани материи на самобитно станче, плетива, шевици. Това е 23-а самостоятелна изложба на Петранка Новосад. Първата й експозиция е била в Народно читалище „Развитие-1869“ в Дряново. Редила е картини във Велико Търново, Павликени, Левски, Килифарево и други градове. Преди 10 години е представяла подобни творби под наслов „Докосване“.

Творческото вдъхновение на дейната дама не приключва само с това. Преди дни Петранка Новосад е издала книга с поезия „Магията на любовта“. Сборникът съдържа около 60 стихотворения. Творбите са илюстровани с нейни картини, които са били показвани в различни изложби.

„Стиховете са посветени на любовта като възвишено чувство към всичко – към хората, цветята, природата, семейството.

И стихосбирката е посветена на моята 80-годишнина и заради това на първата страница съм написала посланието „По трънливия път на живота“. По време на изложбата във Велико Търново възнамерявам да подаря книги на свои почитатели“, разкрива Петранка Новосад.

Веселина АНГЕЛОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *