Водещи новиниЗлатарицаОбщество

Златарчани отбелязаха своя празник с хоро под дъжда и с нова сцена

За поредна година Златарица отбеляза своя празник на 9 май, както и този на местния храм „Св. Николай“

Денят, известен като Летен Никулден, беше дъждовен, но това не попречи на златарчани да извият хоро под дъжда на обновения преди година градски площад.

Златарчани отбелязаха своя празник с хоро под дъжда и с нова сценаПразникът премина с много песни и участие на фолклорни състави. Те излязоха, за да зарадват жителите и гостите на града на нова сцена, която в бъдеще ще посреща много културни мероприятия.

Празничен благослов за здраве и просперитет отслужи отец Христо, а с поздрав към всички от сцената се обърна и кметът на община Златарица Петър Ганев.

„Щастлив съм да ви поздравя с празника на Златарица. Това е ден, в който се преплитат минало и настояще, възрожденският дух, пословичното трудолюбие и предприемчивостта на златарчани. Вярвам, че св. Николай, покровителят на нашата църква и на града ни, ще продължи да ни закриля по пътя, който предстои да извървим. Днес ние се гордеем с историята на града си и с достойните дела на нашите предци. Защото това, което имаме, е съградено с дружните усилия на поколенията преди нас. Бих искал да изразя своята благодарност към всички вас, които всеки ден претворявате Златарица като красив, съвременен и европейски град. Благодарение на вас реализираме проекти, които ще носят позитиви не само на нас, но и на нашите деца и внуци“, обърна се към всички Петър Ганев.

Всички присъстващи бяха поздравени и от председателя на Общинския съвет в Златарица Владимир Велков.

Златарчани отбелязаха своя празник с хоро под дъжда и с нова сцена„Посрещаме с вълнение празника на нашия град, който отразява всички нас с нашето многообразие, емоции и действия. Но за да имаме основание да се поздравим в този ден, нашите предшественици са работили така, че Златарица да я има, да расте и да се развива. Сега е наш ред да съграждаме, да развиваме и да подреждаме града, в който сме родени или сме избрали да създадем дом и семейство“, каза в словото си Владимир Велков.

Празника уважиха народният представител Валентина Димова, областният управител Ивайло Здравков, управителят на община Виделе в Румъния Чернае Джордже, кметът на Павликени инж. Емануил Манолов, кметът на Елена инж. Дилян Млъзев, кметът на Лясковец Васил Христов, кметът на Горна Оряховица Николай Рашков, председателят на Общинския съвет в железничарския град Огнян Стоянов, областният председател на БСП Мариана Бояджиева, представители на институции, общественици и приятели на Златарица.

В празника се включи Златаришката духова музика, а по-рано през деня митрополит Григорий благослови курбан за здраве в храма „Св. Николай“.

Вечерта завърши с изпълнения на местните самодейни състави и народната певица Ивелина Колева, която е сестра на фолкизпълнителката Преслава.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *