Водещи новиниКултура

Великотърновският театър с премиера на „Крадецът на праскови“ 60 години след създаването на филмa

„Крадецът на праскови“ е новият премиерен спектакъл на Музикално-драматичния театър „Константин Кисимов“ във Велико Търново

Героите от едноименната повест на Емилиян Станев ще оживеят на театралната сцена точно 60 години след създаването на обичания филм на Въло Радев.

Спектакълът ще бъде представен за първи път пред публика на 22 май (сряда) от 19 часа в голяма зала на МДТ.

Великотърновският театър с премиера на „Крадецът на праскови“ 60 години след създаването на филмa
60 години след премиерата на филма ще има премиера и на театрална постановка.

Новата интерпретация на произведението на Емилиян Станев прави режисьорът Бойко Илиев, който е автор и на драматизацията на текста. „Действието в повестта се развива именно във Велико Търново, където е роден и нейният автор. По улиците на Велико Търново и на крепостта „Царевец“ снима своя филм Въло Радев, в който участва и незабравимата Невена Коканова. Благодарен съм на ръководството на великотърновския театър за възможността да поставя това заглавие, което е предизвикателство, но и огромна отговорност“, споделя Бойко Илиев.

И припомня, че е написал драматизацията по повестта още през 2008 г., когато се ражда и първият му спектакъл в Народния театър „Иван Вазов“.

„Вече съм зависим от творчеството на Емилиян Станев. Това е седмо негово произведение, което превръщам в театрална постановка“, признава известният режисьор.

По думите му в основата на спектакъла стои „изключителната по своята психологическа проницателност, поетичност и дълбочина повест на Емилиян Станев“. След това припомня думите на писателя, че „няма нищо по-тягостно от повторението на миналото“, като акцентира, че усещането за повторяемост присъства и в повестта. Редуват се две епохи, отдалечени една от друга с десетилетия, но близки с болките от войната, епидемията, сушата, мизерията. В този просмукан от жестокост, лудост и болести свят се ражда красива, неподвластна на времето, изгаряща любов. Плод на естествения стремеж за щастие и свобода, за осмисляне на абсурдното всекидневие, тя бива убита сред хаоса на войната и епидемията във време, когато човеколюбието е изтрито от лицето на земята.

Великотърновският театър с премиера на „Крадецът на праскови“ 60 години след създаването на филмaРолята на суровия полковник в постановката изпълнява звездата от сериала „Вина“ Веселин Калановски.

Красивата Полина Петкова пресъздава образа на неговата съпруга Елисавета, а младият актьор Борис Атанасов ще дебютира на великотърновска сцена като сръбския военнопленник Иво Обретенович. В ролите на ординареца, майката и учителя в спектакъла участват актьорите Детелин Кандев, Стефка Златкова и Стефан Методиев.

Сценографията и костюмите за спектакъла са на художничката Никол Трендафилова, а музика специално за „Крадецът на праскови“ е написал Петър Атанасчев. Помощник-режисьор на постановката е Лиляна Кехайова.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *