Водещи новиниЗдраве

Близо половин век фелдшерът Любомир Милев облича бялата манта и лекува хора по селата

В ръцете на медика втори живот са получили десетки пациенти

 

ЧОВЕКОЛЮБИЕ, ХУМАННОСТ И ОТДАДЕНОСТ НА ПРОФЕСИЯТА СА ДВИЖЕЩИТЕ СИЛИ НА НЕУМОРНИЯ ФЕЛДШЕР ЛЮБОМИР МИЛЕВ.

Близо половин век фелдшерът Любомир Милев облича бялата манта и лекува хора по селата
Любомир Милев

Той е на 71 години, но има енергията на младеж, съчетана с енциклопедични знания. Медикът лекува основно хората в Мерданя, но ходи на място в още шест златаришки села. На него разчитат и много пациенти от Еленския край, които пътуват, за да чуят компетентното му мнение за справяне с техните болежки. Макар отдавна да е пенсионер, той изобщо няма планове да се откаже от работата и вярва, че всички, посветили живота си на здравеопазването, изпълняват мисията си, докато са живи.

Близо 50 години е трудовият стаж на фелдшера Любомир Милев. Той е родом от Кюстендилско, но още като дете родителите му предприели крачката семейството да се установи в Търновския край. Завършил е в Медицинския колеж в старата столица през 1976 година, а за спътница в живота избира акушерка. Работят заедно през почти цялото време и днес се радват на две дъщери, три внучета и едно правнуче.

Кариерата му започва в село Буйновци.

Там практикува 3 години, а след това още толкова и в Средно село. После свива семейно гнездо в Мерданя, където остава да работи от 1981 г. до днес.

„Никога не съм работил в лечебно заведение, а изцяло самостоятелно, разчитайки на собствените си сили, умения и знания. Винаги съм се трудил по селата. Това е моето място, близо до хората, които нямат пряк достъп до болница. Медицината е най-благородното изкуство – да се справяш с критични ситуации с подръчни средства и уповавайки се на своя опит“, сподели Милев.

Фелдшерът не може да направи сметка на колко пациенти е помогнал, защото през ръцете му са минали хиляди хора. Твърди, че има много незабравими случаи, при които намесата му е била решаваща за оцеляването на болни. Един такъв например е спасяването на балканджия, който внезапно припаднал в кабинета му.

„Човекът дойде при мен и каза, че не се чувства добре.

След като снех анамнеза, той припадна на кушетката. Загуби пулс и близките разбраха, че краят е фатален. Аз направих реанимационни дейности, сред които сърдечен масаж, и след малко пациентът възстанови сърдечна дейност. Оказа се, че е направил исхемия, при която се губи пулс, и след реанимацията се възстанови. Стана на крака и тръгна, а близките му бяха в шок. Пациентът и до днес е жив. Просто на когото му е писано да живее, ще живее“, заяви медикът.

Немалко бебета са поемали първа глътка въздух с помощта на Милев. Веднъж се случило да реагира на сигнал за раждаща жена в Еленския балкан, когато имало натрупана 80-сантиментрова снежна покривка. Стигнал до дома на родилката с шейна, теглена от коне. Акуширал успешно момченце, което днес вече е голям и силен мъж.

Като всяка професия, и тази на фелдшера има и тъмна страна.

Отзовавал се е да констатира смъртта на хора, починали при удавяне, обесване и убийства.

„Много е важно хората да търсят медицинска помощ навреме. Ето защо винаги се отзовавам, когато ми звънят нощем. Инфарктът не може да чака да съмне, както и ред други животозастрашаващи състояния. Опитвам се да помогна на всеки и затова пазарувам лекарства за пациентите ми. Ходя до аптека в града с личния си автомобил и се стремя да имам винаги медикаменти в наличност“, споделя той.

Галина ГЕОРГИЕВА

Снимка: авторката

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *