Водещи новиниОбщество

„Екстрапак“ отваря два нови завода във Велико Търново и Павликени

Разкриват се нови 70 работни места

Компанията за опаковки „Екстрапак“ открива през юли петия си завод.

Той се намира в Павликени, на мястото на бивша консервна фабрика на „Булгарплод“. На финала са дейностите по оборудване и на четвъртия завод, по пътя за Леденик, чиято първа копка бе през 2022 г. В него ще се правят хартиени флексопечатани чанти, като общо инвестициите в двете нови бази са за 11 млн. лева.

Заводът в Павликени, който е в парцел от 50 декара, ще произвежда картонени кутии за лекарства и хранителни добавки, опаковки за доставка на храни, за сладкарски изделия, за подаръци и луксозни стоки, както и опаковки за индустриални продукти. Първоначално ще бъдат разкрити 50 нови работни места.

Преди две години „Екстрапак“ ООД инвестира във фирма „Универсал полиграф“ ООД в Бяла Черква, която произвежда картонени опаковки от 1994 г.

Макар и да бяха взети нови помещения под наем, те не са достатъчни да поберат новите машини. Затова бе решено да се инвестира в нов завод в съседния град Павликени. Той е построен на територията на бивш държавен консервен комбинат. Земята е с площ 50 декара, а първоначалната разгърната застроена площ е над 7500 кв. м. Инвестицията до момента в строителството и за парцела над 5 млн. лв. В него ще бъдат събрани на едно място машините от базата в Бяла черква, където „Екстрапак“ е под наем и ще закрие. Както и от завода близо до СБА, а ще има внедрени и нови машини. На по-късен етап там ще се правят и кутии от велпапе.„Екстрапак“ отваря два нови завода във Велико Търново и Павликени

„Първоначално закупихме преди две години чист парцел от десетина декара

– буренясала поляна, от Община Павликени, на който смятахме да строим завода и който сега ще трябва да продаваме, защото не ни е нужен. По време на предварителните проучвания излезе по-добра оферта за парцела с фабриката, с всички подземни комуникации. Направихме ремонт, което си беше направо ново строителство, защото запазихме само конструкцията, а стените и покривът изградихме наново“, каза за в. „Борба“ управителят на Милен Георгиев.

Предприятието заедно с парцела е закупен от строителната фирма „Лидер Строй монтаж“, която извършила и строителните дейности по новия завод. Общо това струвало на голямата компания над 5 млн. лева.

В завод № 4, който ще заработи пълноценно през юни, новите работни места са между 20 и 30.

Той ще поеме линии от първите два завода на компанията, на практика там ще бъде изнесено автоматизираното производство, а ръчните операции остават в базите по-близо до Велико Търново. Но и в него ще има 7 нови машини, които в момента се тестват.

Ана Райковска

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *