Култура

Форум „Литературно Търново“ възражда спомена за твореца и държавник Димо Кьорчев, искат да кръстят улица на негово име

Петото издание на Националния форум „Литературно Търново“ възражда спомена за Димо Кьорчев.

За пета поредна година събитието се организира от НЧ „Надежда 1869“ и Община Велико Търново и е посветено на 140 години от рождението на бележития търновец, който остава в историята като творец, държавник и дарител.

Димо КьорчевНачало на форума ще бъде дадено с откриване на изложба „Мечтите са символи на духа“ пред Факултета по изобразително изкуство. Това ще се случи на 16 май от 11.30 часа. В нея са включени снимки от Националния литературен клуб, който притежава личния архив на родения във Велико Търново творец.

Димо Кьорчев дарява над 1000 тома литература на френски, руски и немски език за читалището в старата столица, припомни председателят му арх. Донка Лазарова. Поради тази причина част от ценните издания ще бъдат показани в изложба от 13.30 часа също на 16 май.

Тя ще бъде подредена в експозиционното фоайе на читалището.

Половин час по-късно започва и научната част на форума, в която ще се включат преподаватели и изследователи на творчеството и живота на Димо Кьорчев, обясни секретарят на читалището Виолета Белчева.

Те ще бъдат представители от три университета в страната. От ВТУ, но в качеството му на председател на „Формула 6“, се включва и проф. Сава Василев.

Той показа две издания, свързани с Димо Кьорчев, сред които сборник от 1992 г. По думите му творецът е много противоречив в литературата и стига до много крайности.

„За политическото му участие не мисля да говоря, но той е бил радетел за участието на повече представители на интелигенцията в политиката. Той е представител на българския литературен персонализъм. Приемам форума като проява на родолюбие и на литературен вкус“, каза проф. Сава Василев.

По време на научната част ще бъдат представени различни доклади за Димо Кьорчев както в качеството му на писател, така и в качеството му на политик и индивидуалист. На форума ще бъде обсъдена и възможността да бъде кръстена улица на името на твореца.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *