Образование

Калина Досева от ПМГ е носителят на наградата „24 май“, от пет години е пълен отличник

Дванадесетокласничката Калина Досева от ПМГ „Васил Друмев“ е носителят на тазгодишната награда на Община Велико Търново „24 май“

Момичето беше избрано единодушно от сформираната комисия в състав от представители на администрацията и общински съветници.

Калина Досева от ПМГ е носителят на наградата „24 май“, от пет години е пълен отличник
Калина Досева

През целия гимназиален курс на обучение Калина Досева има пълно отличие и няма нито една петица. Тя има шест отличия от международни конкурси. Има сребърен медал от Международната Жаутиковска олимпиада, трето място от Международния турнир на младите физици в Румъния, шесто отборно място на Международно състезание по физика в Прага, Специална награда от също пт Жаутиковската олимпиада, Специална награда от Международен турнир на младите физици в Пакистан. Калина се класира и в топ 10 на Международното състезание по физика „Carl Gauss“.

Освен това младото момиче има 21 отличия в национални конкурси и още осем в местни и областни.

Сред тях са Първо място от Националното състезание на издателство „Клет“, Златен медал от състезание на Фондация „Миню Балкански“ и Златен медал от Националния турнир на младите физици. Калина има грамота от премиера на България през 2022г., както и грамота за върхови постижения от президента Румен Радев.

Работата на комисията по определяне на наградата не беше лесна, защото другата кандидатура в лицето на Ана Орманджиева също беше изключително силна. Момичето е възпитаник на Езикова гимназия и Десетки отличия от международни, национални и местни конкурси. Нейните успехи са основно с немски език. Тя има и почетно отличие от Международния конкурс по превод  „Juvenes Translatores“ 24.

Заради изключително силните кандидатури за наградата „24 май“ от комисията се обединиха около идеята да бъдат връчвани и поощрителни отличия от кмета на общината.

„Успехите на претендентите за наградата „24 май“ са сигурен атестат, че образованието във великотърновските училища е на ниво. Самият факт, че комисията избира трудно на кого да връчи наградата е комплимент за учителите и учениците в старата столица“. Това сподели общинският съветник Стилян Найденов, който е част от комисията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *