Водещи новиниОбразование

От 20 лв. на ден започва детската лятна занималня

Лятната ваканция наближава и за работещите родители с малки деца, особено за самотните, без баба и дядо, които да им помагат, това е свързано с тревогите кой ще им ги гледа, докато са на работа

В затруднения са най-вече родители, на които децата им излизат от детската градина или са до 2-ри клас.

Една особена възраст, в която малчуганите са донякъде самостоятелни, но все още достатъчно малки да стоят без целодневна грижа.

Вариантите са няколко, но едва ли устройват родителите, пък и не са в полза на децата. Единият е да ги водят с тях на работа, което не винаги е възможно, а и е решение за ден-два. Другият – да ги оставят сами вкъщи, като през цялото време треперят какво лошо може да им се случи. А и това не е полезно за малките, които се нуждаят от слънце, въздух и игра на открито с други деца.

Тук като алтернатива идва детската лятна занималня, към която оправни родители са се ориентирали още през пролетта.

Навсякъде са наети правоспособни педагогически специалисти, работното време започва в 7,30 или 8 часа и свършва в 17,30 или 18 часа, което напълно би устроило повечето от тях. Само дето не са по джоба на всеки.

Във Велико Търново има няколко летни занимални, а репортерска проверка на „Борба“ показа, че цените тръгват от 20 лв. нагоре, без да е включен обядът. Навсякъде той се заплаща отделно.

В Un Beco, на четвъртия етаж в Дома на красотата, приемат деца от 6- до 12-годишна възраст.

Цената е 20 лв. за ден. Ако две деца от едно семейство я посещават, цената е 33 лв. на ден. Останали са обаче по няколко свободни места за юли и август. Детски център „Интелекти“ на ул. „Мария Габровска“ 2 А също предлага тази услуга за деца от 6 до 10 години, но местата там са запълнени още в края на март. Няма места и през трите летни месеца – юни, юли и август, и за детската занималня „Защо“, която се намира на ул. „Ален мак“ 13. Там са сформирани две групи по 20 деца на възраст от 6 до 11 години, като за целодневна грижа се плаща 19 лв. на ден, а за полудневна – 15 лв. Обядът струва 5 лв., включващ и десерт, като родителите избират между три вида основни ястия.

Все още свободни места има за юни и юли и в учебно-занимателния център „Детство мое“, който е с два филиала.

На ул. „Козлодуй“ 6 А приемат деца от I до IV клас, а в този на ул. „Мармарлийска“ 37 – от шестгодишни до завършили първи клас. За 1 месец цената е 510 лв., за 2 седмици – 300 лв., за 1 седмица – 150 лв. Сформирани са две групи по 14 деца. Базата е модерна, с мека мебел и всякакви удобства, но местата са ограничени.

В наскоро открития Детски център в Интерхотела също предвиждат детска лятна занималня, но все още не са уточнени конкретните условия.

За тези родители в старата столица, чиито деца завършват детската градина и им предстои да станат първокласници, все пак има евтин и удобен вариант.

По думите на Пенка Игнатова, директор на дирекция „Образование младежки дейности и спорт“ в Общината, с решение на администрацията тези деца са в пълното си право да посещават детска градина до 14 септември включително. За съжаление обаче, няма ги летните занимални в училищата отпреди години, защото не искат да си създават допълнителни главоболия. Учителите имат по 56 дни отпуска, гледат да си ги използват и няма кой да бъде нает специално през лятото. За това трябва държавна политика, но едва ли ще някой ще се ангажира скоро с подобен проблем.

Ана РАЙКОВСКА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *