Водещи новиниОбщество

Три дни празник на българщината обещава 12-ото издание на Събора на овцевъдите

За първи път ще има безплатен обществен транспорт до фермерското събитие

 

ЗА ПОСРЕЩАНЕТО НА ЧЕТВЪРТ МИЛИОН ПОСЕТИТЕЛИ СЕ ПОДГОТВЯТ ОРГАНИЗАТОРИТЕ НА НАЦИОНАЛНИЯ СЪБОР НА ОВЦЕВЪДИТЕ.

Най-мащабното фермерско събитие у нас отново ще популяризира традиционния поминък, българските храни, бит, фолклор и култура. Форумът ще се проведе в дните 24, 25 и 26 май на поляните край Петропавловския манастир. Поради огромния интерес към мероприятието в сила влиза специална транспортна схема, която да облекчи трафика на автомобили.

„Това е 12-ото издание. Съборът се утвърждава все повече, а по стечение на обстоятелствата тази година се оказва в „окото на бурята“ – разгара на предизборната кампания. Очакваме и доста интересни личности.

Една от новостите е безплатният обществен транспорт от трите града – Велико Търново, Горна Оряховица и Лясковец, за първите два дни на събора – петък и събота. Така се осигурява превоз за всички желаещи да присъстват.

Подсигурихме още паркоместа.

Проведохме три срещи при областния управител, за да направим всичко възможно да облекчим придвижването и транспортирането на посетители и гостите. С допълнителните паркинги общо местата за паркиране стават около 15 000“, съобщи Симеон Караколев, организатор и съпредседател на Национална овцевъдна и козевъдна асоциация.

овцевъдите
Симеон Караколев и Владислава Андреева

По думите му и тази година ще се проведат традиционните за форума зрелищни фермерски състезания като надпревара по ръчна стрижба, доене, за най-тежък коч и т.н. За първи на събора на овцевъдите път обаче в съревнованието по теглене на тежковози сили ще премерят магарета.

Предстои и дебютно издание на състезание по майсторско рязане на овчи суджук.

„Това е традиционна българска храна, но в момента в нито един магазин не може да се открие овчи суджук. Гостите на събора ще имат възможност да си купят от нашите производители.

Специално внимание заслужава и конкурсът за най-оригинални и добри млечни продукти. Тази година ще отличим призьорите с премиум знак, който съответства на златен медал за качество. Ще има 7 категории в конкурса – за фермерско овче сирене, фермерско козе сирене, фермерски кашкавал от овче мляко, фермерски кашкавал от козе мляко, оригинален продукт от овче мляко, оригинален продукт от козе мляко и кисело мляко. Акцентираме на думата „фермерски“, защото често се сблъскваме с различни маркетингови похвати в търговската мрежа, където изобилства от стоки от индустриални мандри с етикет „продукт от нашата ферма“. Тук всички участници са фермери, преработващи изцяло мляко от свои животни. Това са изцяло бутикови фермерски мандри“, посочи Караколев.

По време на събитието ще бъдат демонстрирани различни техники за производство на млечни храни по автентични и съвременни методи. В тях рамо до рамо ще се включат майстори, съхранили и възродили стари, вековни рецепти, и експерти по иновациите. Гост ще бъде и популярният кулинар Ути Бъчваров.

Богата фолклорна програма ще направи форума още по-интригуващ и незабравим.

Старият бит и традиции от различни краища на страната ще „оживеят“ в етновъзстановката „ЧифликЪт“. Там посетителите ще могат да се включат в мобилни артработилници и различни активности. Интересни занимания и образователни игри очакват най-малките в Детската творителница. Бойните умения на старите българи в три спектакъла ще представи Прабългарската школа за оцеляване „Бага-Тур“.

В дните на събора на овцевъдите на две сцени ще се проведе Национален фолклорен конкурс „Заблеяло ми агънце“. Над 3000 изпълнители самодейци ще представят фолклор от всички етнографски области на България, а за запалените по българските народни ритми ще има хоротеки.

Вълнуващи ще са празничните концерти, в които ще се включат Жечка Сланинкова, Лилия Семкова, Николина Чакърдъкова, Неврокопският танцов ансамбъл, Иво Папазов – Ибряма и оркестър „Тракия“.

Ще има зона за представяне и продажба на различни занаятчийски изделия от дърво, кожа, вълна и други естествени материали.

На площ от 1300 кв. м пък ще се шири изложение на чистопородни животни от автохтонни, местни и редки породи овце и кози, отглеждани у нас. Ще могат да се видят също изложби на овчарски кучета, елитни коне, магарета, както и екзотични животни – камили, лами, алпаки и др.

За трите дни на събора на овцевъдите от 9:00 до 15:30 ч. в сила влиза временна организация на движението.

А именно движението по Републикански път I-4 София – Варна е в две ленти и е двупосочно. Лявата лента в посока София – Варна на разклона за Арбанаси и Лясковец е за пътуващите към събора, а дясната – за транзитно преминаващите. В посока Варна – София дясната лента води към форума, а лявата е за транзитно преминаващите.

Забранено е влизането на пътни превозни средства от Лясковец по ул. „Манастирска“, водеща към Петропавловски манастир. Забранено е влизането на пътни превозни средства след „Калоянова крепост“ посока Арбанаси и на ул. „Манастирска“ преди влизане в Лясковец.

Галина ГЕОРГИЕВА

 

 

One thought on “Три дни празник на българщината обещава 12-ото издание на Събора на овцевъдите

  • Жечка Сланинкова не е толкова добра пивица за овчия събор.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *