КултураОбщество

Изпълнители от девет държави се включват в международния конкурс „Звукът на времето“

Близо 850 деца от страната и чужбина ще участват в единадесето издание на “Международен конкурс за вокално и инструментално изкуство „Звукът на времето“. Те ще се състезават присъствено и онлайн. Конкурсът ще се проведе от 17 до 19 май (за раздел инструменталисти) и от 6 до 9 юни (за раздел вокални изпълнители) в МДТ “Константин Кисимов” и Младежки дом – зала номер 30, във Велико Търново. Официалното откриване на конкурса е на 17 май от 9 часа в Младежкия дом в старата столица. Председател на журиращата комисия при вокалните изпълнители е Иван Лечев, а при инструменталистите проф. Борислава Танева.

В конкурса участват деца и младежи на възраст от 4 до 30 години от страната и чужбина, разделени в шест възрастови групи и два раздела: “Вокални изпълнители” и “Инструменталисти”. През май и юни  се очакват изпълнители не само от България и Европа (Украйна, Молдова, Румъния, Германия, Австрия),  но и от Азия – Турция, Япония и Китай. Целта на конкурса е да се насърчат децата, занимаващи се с изкуство, както и да се осъществи музикално-културен обмен. В осемдневната културна програма има включени концерти, майсторски класове, благотворителни арт работилници и уъркшопове. Организиран е и майсторски клас по флейта с проф. д-р Айля Улудере. Предвидени са и няколко концерта, в които ще се включат и от лауреатите в настоящото издание на конкурса.

Както всяка година участниците се състезават за двете най-големи награди в конкурса “ГРАН ПРИ” – вокални изпълнители и “ГРАН ПРИ” – инструменталисти, придружени с парична премия от 500 лв. Освен двете статуетки, за състезателите са подготвени купи за “Първи награди” във всяка възрастова група, също медали, дипломи и специални награди, осигурени от спонсори и партньори.

По повод 125 години от рождението на Панчо Владигеров, Фондация „Консонанс“ и Къща музей „Панчо Владигеров“ – София предоставят Специална награда за отличените участници – монографията „Панчо Владигеров“ от Евгени Павлов Клостерман и оригинални сувенири.

Проф. д-р Александър Василенко, осигурява специални награди два диска с Клавирни цикли, посветени на  Любомир Пипков 1904-1974 г., по случай  120 години от рождението и 50 години от кончината му.  Осигурени са още както предметни, така и парични награди от спонсори и партньори.

Събитието е включено в културният календар на Министерството на културата и Културния календар на Община Велико Търново, като е съфинансирано по Програма „Култура“ от Административна програма “Календар на културните събития” на Община Велико Търново. Организатор на „Звукът на времето“ е Сдружение “Елита” с арт директор Петя Василева.

За всички участници в конкурса  “Звукът на времето”  Община Велико Търново осигурява безплатен вход за  Архитектурно-музеен резерват  “ЦАРЕВЕЦ” , спектакъл „ЦАРЕВГРАД ТЪРНОВ – ЗВУК И СВЕТЛИНА” –  събота, 18 май, 21:15 ч., наблюдение от площад „Цар Иван Асен I“, както и за   Мултимедиен посетителски център „ЦАРЕВГРАД ТЪРНОВ“.

По време на събитието организаторите споделят и една спешна благотворителна кампания, подкрепяща борбата с рака на 28-годишната София Христова.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *